S: Løkke får svært ved at ignorere dagpengeflertal

Det bliver svært for regeringen at komme uden om det flertal i Folketinget, der er parat til at bruge flere penge på et nyt dagpengesystem, mener Socialdemokraterne.

ARKIVFOTO. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Forud for forhandlingerne om et nyt dagpengesystem har et flertal uden om regeringen erklæret sig parat til at tage pengepungen frem.

Det flertal er Socialdemokraterne en del af sammen med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, og beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) er ikke afvisende over for at gøre brug af det.

»Vi forhandler med regeringen, og det er regeringen, der har serveretten. Sådan er det altid,« siger ordføreren indledningsvist og fortsætter:

»Men omvendt kan jeg også konstatere, at hvis Dansk Folkeparti holder, hvad de lover om, at der skal flere penge i systemet, så er der sådan set et flertal i Folketinget for det. Og så må vi jo se, hvad der sker ved forhandlingsbordet.«

Leif Lahn Jensens partiformand, Mette Frederiksen (S), har ellers proklameret, at »det ikke kan nytte noget, at vi bringer Danmark i en situation, hvor man begynder at arbejde uden om regeringen«. Men ordføreren er ikke helt så afvisende i sin retorik.

»Statsministeren eller finansministeren, eller hvem der nu skal forhandle, kan jo nok godt tælle til 90 og se, at et flertal ønsker flere penge på bordet. Og så må vi jo se, om det ender der,« siger han.

Leif Lahn Jensen understreger dog, at han forventer en bred aftale, og at han regner med forhandlingsvilje fra regeringen, så dagpengeaftalen »kan overleve næste valg - og måske et valg til«.

Socialdemokraterne har hele tiden stået fast på, at der ikke skal postes flere penge i et nyt dagpengesystem, og det er da også det, der er indskrevet i Dagpengekommissionens kommissorium.

Men i sidste uge var meldingen en anden fra Mette Frederiksen, da hun på Folketingets talerstol erklærede, at der er brug for flere midler, hvis dagpengesystemet skal forbedres.

Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger mandag, og dagen efter samles en række lokale fagforbund til et topmøde i København for at bruge anbefalingerne til at lægge pres på politikerne.

Berlingske Nyhedsbureau har talt med flere af fagforbundene, og opfordringen fra dem alle er, at politikerne bør gøre brug af det alternative flertal. Det lytter Leif Lahn Jensen da også til, siger han.

»Vi er i lyttefasen, indtil forhandlingerne går i gang, og så vil vi tage alle input med til forhandlingsbordet, hvor vi vil arbejde for, at systemet bliver meget, meget bedre. Og det skal der bruges nogle flere penge til,« siger han.

Regeringens udgangspunkt for forhandlingerne er, at der ikke skal tilføres flere midler. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde dog i sidste uge, at han noterede Socialdemokraternes udmelding, og at han »også godt kan tælle til 90«.