S: Løkke begår "desperat" løftebrud

Socialdemokraterne kalder det ”løftebrud” og ”utroværdigt”, at Lars Løkke lægger op til reformer.

Venstres annonce med Lars Løkke Rasmussen. Du kan se den i fuldt format her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da regeringen fremlagde finansloven for 2011 lød det, at ”Danmarks økonomi var tilbage på sporet”. Derfor er det ”håbløst utroværdigt” og et ”løftebrud”, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu tilsyneladende forbereder et opgør med efterlønnen.

Flere medier skriver her til morgen, at Lars Løkke Rasmussen allerede i sin nytårstale vil varsle et farvel til eller en større nedskæring i efterlønnen. Et skridt, at han varmer op til med store annoncer i dagens morgenaviser.

Hos De Konservative bliver Lars Løkkes budskab til danskerne opfattet som et – med Konservative briller – tiltrængt opgør med den omdiskuterede ordning.

Læs også: Thomas Larsen: Løkke i historisk satsning

Hvor Konservative, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre gerne ser reformer, er Socialdemokraterne dog helt afvisende.

- Socialdemokraterne medvirker ikke til forringelser af efterlønnen. Det er en desperat statsminister, som er hårdt presset af dårlige meningsmålinger. En regering, som bunden er gået ud af. Og det imødegår de ved at begå et kæmpe løftebrud, siger Morten Bødskov, Socialdemokraternes finansordfører.

Han henviser til, at statsministeren og regeringen generelt flere gange har garanteret, at der ikke ville blive rokket ved efterlønnen og den brede aftale om efterlønnen, der blev indgået i 2006.

Din mening: Er det klogt af Løkke at gå til valg på efterlønnen?

Tillige har statsministeren, siger Morten Bødskov, gentagne gange fortalt danskerne – eksempelvis på pressemøder, ved finanslovsforhandlingernes afslutning og i forbindelse med genopretningspakken, at ”regningen for finanskrisen var betalt”:

- Finansministeren (Claus Hjort Frederiksen, red.) og Lars Løkke selv har fremlagt en finanslovsaftale, som de sagde betød, at dansk økonomi var holdbar ind i fremtiden. 14 dage efter, at den er vedtaget i Folketinget, kommer man og vil forringe vilkårene for efterlønsmodtagerne. Det her er udtryk for en regering, som på ingen måder har styr på dansk økonomi, som flakser rundt og ikke har nogen strategi for, hvordan Danmark skal bringes fremad. Som nu beder smeden og fabriksarbejderen og sosu-assistenten betale regningen for regeringens uansvarlige økonomi over mange år, siger Morten Bødskov.

Men står I ikke efterhånden alene med ønsket om at bevare efterlønnen, hvis både Venstre, Konservative, Liberal Alliancer og De Radikale ønsker et opgør?

- Den, der har hovedansvaret for den økonomiske politik, er regeringen. Den har haft alle muligheder for at bringe Danmark på ret spor i tide. Men man har soldet et opsving op i ufinansierede skattelettelser og har ikke udvist rettidig omhu. Deres skattelettelser gennem 00erne slog et kæmpe hul i kassen, og den regning skal nu betales af tusindvis af fyrede offentligt ansatte. Det her handler om, at regeringen er i enorme problemer. Indre kaos. Handler grundlæggende om, at man med forringelser af efterlønnen vil man skabe sig råderum til at give skattelettelser, siger Morten Bødskov.

Også næstformand Henrik Sass-Larsen har afvist, at S kan medvirke til reformer.

- Vi har ikke fantasi til at forestille os, at Venstre virkelig vil bryde en fire år gammel aftale, hvor vi lovede danskerne, at de kunne regne med, at efterlønnen lå fast. Efterfølgende gav regeringen skattelettelser til de højestlønnede for 10 milliarder kroner og har siden bedt børnefamilierne og de langtidsledige om at betale regningent, siger Henrik Sass-Larsen til Politiken.

Formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt, ventes at reagere på Lars Løkke Rasmussens annoncekampagne senere i dag.