S: Lempelig finanspolitik er leg med ilden

Det kan skade dansk økonomi, hvis regeringen fører en mere lempelig finanspolitik, understreger Socialdemokraterne, efter flere har peget på, at der bør være plads til at afvige fra den stramme sparekurs.

Folketingets formand, tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S), har ytret ønske om, at Danmark sammen med andre af de nordeuropæiske lande sætter gang i økonomien, hvis der er plads til det. Det er der ikke, mener partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Bør regeringen overveje en mere lempelig finanspolitik?

Spørgsmålet er på kort tid blevet et varmt emne i dansk politik, efter de økonomiske vismænd i denne uge pegede på, at der er plads til at lempe finanspolitikken en smule de kommende år.

Men det kan gøre mere skade end gavn, hvis Danmark slipper det solide tag i de økonomiske tøjler, påpeger Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen (S). Han mener, at regeringen gør, hvad den kan, inden for de rammer, som EU har udstukket.

»Det, vi har gjort med de sidste to finanslove, er at køre op til grænsen. Vi har nogle henstillinger fra EU, som vi skal overholde, og dem overholder vi lige til nød og næppe, og det vil være at lege med ilden at gå ud over den grænse i forhold til henstillingerne,« siger ordføreren.

Han mener, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis regeringen pludselige fører en mere lempelig finanspolitik uden at skele til EU.

»Det vil betyde, at den stabilitet og den tiltro til dansk økonomi, der er i øjeblikket, den bliver sat over styr, og dermed risikerer vi også at sætte den meget lave danske rente over styr. Det ville være til stor ugunst for væksten og beskæftigelsen i Danmark. Det skal man passe meget på med. Man skal virkelig holde tungen lige i munden og have styr på, hvad man gør,« siger John Dyrby Paulsen.

Flere markante stemmer har de seneste par dage peget på, at Danmark bør føre en knap så stram finanspolitik.

Den tidligere socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen advarer således i et indlæg i Politiken mod et kategorisk nej til lempelser, og Folketingets formand, tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S), har ytret ønske om, at Danmark sammen med andre af de nordeuropæiske lande sætter gang i økonomien, hvis der er plads til det.

John Dyrby Paulsen understreger, at regeringen allerede hjælper økonomien på vej.

»Det har vi blandt andet gjort med meget høje offentlige investeringer, og det har vi gjort med investeringsvinduet til erhvervslivet,« siger han.