S: Ledelsen i Skat skylder svar

Der skal styr på de mange problemer i Skat, lyder det fra Socialdemokraterne, efter det er kommet frem, at Skat inddriver forældet gæld fra borgerne.

Hvis det passer, at Skat inddriver gæld, som man ikke har lov til inddrive, så er den helt gal.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen (S), efter Berlingske mandag kan afsløre, at Skat opkræver forældet gæld ulovligt fra borgerne.

Det statens egen advokat, Kammeradvokaten, der retter en sønderlemmende kritik af Skat. Kammeradvokaten konkluderer i en foreløbig analyse, at Skat inddriver forældet gæld fra borgere ved hjælp af IT-systemet EFI.

»Det her er langt fra første gang, at det ikke fungerer med inddrivelsen af gælden fra borgerne. Det må der bringes styr på. Og så må vi tage stilling til, hvad vi så gør for at få styr på denne her serie af problemer i Skat,« siger Jesper Petersen.

Ifølge Berlingskes oplysninger har kammeradvokaten identificeret op til 15 generelle fejl i inddrivelsen hos Skat. Blandt de mest alvorlige fejl er, at »der inddrives erkendt forældede fordringer«, altså krav som Skat godt ved er forældede. Det præcise omfang er uklart, men i udkastet fra Kammeradvokaten nævnes det, at »321.640 af kunderne i inddrivelsessystemet« er registreret med forældede krav fra Skat.

Sagen er blot én i en lang række skandalesager, som plager Skat, herunder sagen om ubetalingen af aktierefusioner, som borgere ikke havde krav på.

»Skats ledelse skylder nogle virkelige gode svar på, hvad der er foregået omkring udbetalingen af aktierefusioner og måske også i denne her problemstilling, hvor vi endnu ikke har rapporten fra Kammeradvokaten. Jeg synes ikke, man som politiker skal trække tæppet under folk, før man ved, hvad der er foregået. Men det er åbenlyst, at der er nogle alvorlige problemer,« siger Jesper Petersen.

Han understreger, at man skal undersøge sagen til bunds for at finde ud af, hvor meget af inddrivelsessystemet, man i virkeligheden kan bruge.

»Vi er parate til at droppe EFI-systemet helt, hvis det er det, der skal til. Både så staten får inddrevet de penge, de faktisk skal, og så man kun gør det på dem, hvor man faktisk må. Det er åbenlyst, at det ikke fungerer tilfredsstillende overhovedet,« siger den socialdemokratiske skatteordfører.