S: Læger skal helt tæt på de ældre

Ældre borgere indlægges i stort antal på sygehuse for mindre lidelser. Derfor vil Socialdemokraterne have læger og sygeplejersker tilknyttet de ældre. Liberal Alliance er enig.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører fra Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal læger og sygeplejersker helt tæt på de ældre borgere, så man undgår de titusindvis af forebyggende indlæggelser, der hvert år sender skrøbelige ældre på hospitalet.

Det siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), efter Berlingske mandag kan fortælle, at et stort antal ældre danskere indlægges med væskemangel, forstoppelse, blærebetændelse og andre lidelser, som burde være håndteret på plejehjemmene eller i hjemmeplejen.

»Vi skal styrke den faglighed, der er hos de borgere, der har brug for hjælp. Det er slet ikke holdbart, at så mange borgere ikke kan få hjælp til at undgå basale ting som forstoppelse eller væskemangel, når de har så let tilgængeligt faglig hjælp på plejehjem eller i hjemmeplejen,« siger Flemming Møller Mortensen.

»Vi foreslår, at borgerne skal have mulighed for at vælge egen praktiserende læge fra, når de kommer på plejehjem, så de i stedet for kan vælge den læge, som plejehjemmet har tilknyttet. Det er en læge, der er nem at få fat på og som har let ved at kommunikere med plejepersonalet, så hjælpen til borgeren kan koordineres hurtigt,« siger sundhedsordføreren, der også er klar til at tilknytte sygeplejersker til kronisk syge patienter, så der kommer klarhed over sygdommen, og man på den måde undgår en indlæggelse.

Ifølge den nyeste opgørelse på området er der på landsplan over 67.000 indlæggelser om året af ældre over 65 år, skriver Berlingske. Det tal er vokset fra knap 60.000 i 2007.

Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank (LA), kalder udviklingen »beskæmmende« og mener som Socialdemokraterne, at der skal tilknyttes en fast læge til den enkelte ældre.

»Samtidig skal det påpeges, at brugen af vikarer, som ikke har kendskab til de gamle, er uhensigtsmæssigt. Hvordan skal disse kunne observere de små forandringer, der sker hos en beboer, hvis ikke de har det daglige kendskab til og gang hos dem? Det handler om, at vi atter skal prioritere den nære omsorg frem for det stadigt stigende bureaukrati, for på den måde får vi også skabt et godt arbejdsmiljø, som dygtige medarbejdere har lyst til at være en del af,« siger Thyra Frank i en skriftlig kommentar.

Flemming Møller Mortensen erkender, at der har været for lidt fokus på problemet, og han ser gerne, at kommunerne får bedre mulighed for at tage hånd om de ældre.

»Det er en opgave, der ligger hos kommunerne, som til stadighed vil sige, at man skal have midler til at løfte opgaven. Her er svaret fra Socialdemokraterne, at vi fører flere penge ud til kommunerne hver gang, vi har haft økonomiforhandlinger med kommunerne, men der er borgerlige partier, som går ind for nulvækst og ikke vil give flere midler,« siger han.