S: Lad fotovogne bemande af studerende eller HK-uddannede

Socialdemokraterne forstår godt, at transportministeren vil fjerne fotovogne og frigøre betjente til andet politiarbejde. Oppositionspartiet foreslår, at man lader andre bemande de mobile fartkameraer.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man være uddannet politibetjent for at kunne betjene en fotovogn og blitze bilister, der kører for hurtigt?

Nej, mener Socialdemokraterne, hvor transportordfører Rasmus Prehn (S) foreslår, at man eksempelvis lader studerende eller HK-uddannede betjene de udskældte fartkameraer.

Forslaget kommer som reaktion på, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) fredag melder sig parat til at skille sig af med en stor del af fotovognene. Et af ministerens argumenter er, at det vil frigøre de betjente, der hidtil har betjent vognene, så de i stedet kan beskæftige sig med andet politiarbejde.

Og det argument køber Rasmus Prehn.

»Det er et legitimt argument, og der er ingen tvivl om, at terrorberedskabet kræver mange ressourcer. Men en løsning kunne være, at man lod fotovognene betjene af andre end politiuddannede,« siger ordføreren.

For fotovognene er først og fremmest for det gode, fastslår han.

»Når vi som regering valgte at gå fotovogn-vejen, så er det fordi, der var en meget stærk anbefaling fra politiets side, hvis man ønskede at få sat hastigheden ned. Det bedste for trafiksikkerheden er altså fotovogne,« siger han.

Rasmus Prehn undrer sig samtidig over, at regeringen kommer med meldingen et halvt år efter, at staten har investeret i 75 nye fotovogne.

»Det kan man vel godt sætte spørgsmålstegn ved det hensigtsmæssige i. Der er ingen tvivl om, at Venstre har valgt at række efter de politiske point, der er i at afskaffe fotovogne, der jo ikke ligefrem er populære blandt befolkningen,« siger Rasmus Prehn.

»Men vi vil naturligvis samarbejde med det øvrige Folketing om at finde løsning, der kan sikre, at vi fortsat har en god trafiksikkerhed herhjemme,« lyder det fra ordføreren.