S: Krav om terrorredegørelse er respektløst over for politiet

Blå blok og SF udviser mangel på respekt og tillid til politiet, når de kræver en evaluering af terrorangrebene inden tre uger, mener Socialdemokraterne.

Arkivfoto. »Når de presser politiet på den her måde, er det fuldstændig mangel på respekt for politiets arbejde«, lyder det fra Trine Bramsen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen på Christiansborg, der er uenige i, at der skal laves en evaluering af terrorangrebene mod København. Derfor er det helt uhørt, at et politisk flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF nu giver regeringen en deadline på tre uger til at komme med en evaluering.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Når de presser politiet på den her måde, er det fuldstændig mangel på respekt for politiets arbejde. Det politi, der lige nu arbejder benhårdt på at efterforske den her sag, bliver nu presset af politikere på Christiansborg, og det er ærlig talt mangel på respekt for politiets store, flotte arbejde,« siger hun og understreger, at ingen politikere er uenige om nødvendigheden af en evaluering:

»Vores statsminister har sagt, at der kommer en evaluering - vores justitsminister har sagt, at den bliver offentlig. Så der er ikke nogen uenighed.«

Når flertallet sætter en deadline på tre uger, skyldes det, at politikerne hurtigst muligt skal kunne sætte ind med eventuelle nye tiltag, pointerer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), over for dr.dk. Men det argument giver Trine Bramsen ikke meget for:

»Det her handler om, at DF, de borgerlige og SF presser politiet og siger til dem »vi er ligeglade med jeres efterforskning, I skal lave en evaluering til os politikere«, selvom det er klart for alle, at der kommer en evaluering.«

Peter Skaarup understreger over for DR, at efterforskningen ikke skal forstyrres af, at noget skal leveres til Folketinget - men at der er punkter, hvor regeringen godt kan fortælle om sin viden. Men den udmelding hænger i Trine Bramsens øjne ikke sammen:

»De kan jo ikke kræve, at der bliver lavet et omfangsrigt papirarbejde og samtidig sige, at de samme mennesker skal bruge deres tid på at efterforske. Selvfølgelig skal vi have politiske drøftelser om, hvordan vi forbedrer indsatsen. Det er der ikke to meninger om. Men det her er at sige direkte til politiet, at man ikke har tillid til deres arbejde.«

Adspurgt, hvornår evalueringen så skal være klar, lyder Trine Bramsens svar:

»Hvornår den evaluering foreligger, kommer an på efterforskningsarbejdet. Den skal selvfølgelig ligge hurtigst muligt, men med respekt for, at politiet lige nu efterforsker en svær sag. Vi har en klar forventning om, at det bliver inden for den nærmeste fremtid«.