S kræver uvildig undersøgelse af lækagesag

Samtidig med retten har pustet nyt liv i lækagesagen, kræver S, at der skal graves videre i de politiske aspekter af sagen. Partiet kræver uvildig undersøgelse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens oppositionen venter på grønt lys fra Dansk Folkeparti til en uvildig undersøgelse af sygehussagen, kræver Socialdemokraterne nu endnu en uvildig undersøgelse. Denne gang mener partiet, at der skal graves videre i den såkaldte lækagesag.

Onsdag kom det frem, at politiet har sigtet en person i lækagesagen, og det har givet socialdemokraterne blod på tanden.

- Alene det, at man har fundet så mange oplysninger, at man har rejst sagen, er interessant. Vi vil gerne vide, hvad der er sket i Danmark. Hvem har initieret det og hvornår, siger forsvarsordfører John Dyrby Paulsen til P3 Nyhederne.

Socialdemokraterne har nu stillet krav til forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) om at iværksætte en uvildig undersøgelse af sagen, der startede tilbage i 2007. Her kunne Jyllands-Posten og TV 2 fortælle, at danske jægersoldater skulle udsendes til Irak.

Men historien var kommet frem, uden at Folketingets Udenrigspolitiske Nævn var blevet orienteret. Derfor stod det hurtigt klart, at der havde været en læk til pressen af hemmelige militære oplysninger. Det store spørgsmål er stadig, hvem der stod bag?

Svaret på det spørgsmål har svirret i pressen. Filminstruktøren Christopher Guldbrandsen fortalte, at manden bag lækagen var Jacob Winther, spindoktor for daværende forsvarsminister Søren Gade (V).

Sigtekornet kredser stadig omkring Søren Gades tidligere spindoktor. Senest har to af hinanden uafhængige kilder fortalt til DR, at den sigtede er identisk med Jacob Winther. Klokken 13.15 torsdag tager Københavns Byret stilling til, om man vil følge den sigtedes ønske om navneforbud i sagen.

Og mens sagen kører videre i retten, vil Socialdemokraterne have undersøgt den politiske side af sagen.

- Hvis det er en ministers spindoktor, så skulle det være mærkeligt, at der ikke var et link til det politiske system, siger John Dyrby Paulsen (S).

/ritzau/