S kræver svar om kystsikring

Ventetiden for projekter, der skal sikre kyster, er fordoblet. Minister må på banen, mener Socialdemokratiet.

Nyt Fødevarepartnerskab præsenteres på pressemøde onsdag d. 14. december 2016. En række af landets største virksomheder fra den danske fødevareklynge såsom Arla, Carlsberg og Danish Crown lancerer i dag et nyt Fødevarepartnerskab i samarbejde med regeringen, Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri. Samtidig offentliggøres den danske Fødevarefortælling. Det sker på et pressemøde klokken 8.00, hvor både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil deltage og tale. Desuden vil der være oplæg fra Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Torben Ladegaard, bestyrelsesformand for Fødevarepartnerskabet, og administrerende direktør hos Arla Peder Tuborgh. Pressemødet finder sted på Axelborg i København. miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Ved kysterne presser vandet på, og det gør efterspørgslen efter politiske løsninger også.

En ophobning af antallet af projekter for kystsikring, lammer nemlig projekter, som er køreklare, mener Socialdemokratiet

Derfor indkaldes miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om at få sikret de danske kyster. De har endnu engang har været hårdt presset, denne gang under stormen Urd.

Ministeren skal redegøre for antallet af sager for kystsikring og ventetiden i Natur- og Miljøklagenævnet samt forventningen til sager fremadrettet.

Det siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) i slipstrømmen på vinterstormen.

- Det er helt uacceptabelt, at ventetiden under den nuværende minister er steget til over det dobbelte. Nemlig over et år - når der samtidig venter kystsikringsprojekter i Natur- og Miljøklagenævnet, siger han.

Vinterstormen Urd skabte mandag og tirsdag problemer med blandt andet oversvømmede huse ved Jyllinge og en ødelagt hovedvej på Kattegatøen Anholt.

Også ved den jyske vestkyst meldes flere huse i fare for at styrte ned ved det lille fiskerleje Lild Strand i Thisted Kommune.

Landet over venter borgere på at få grønt lys, så de kan sikre deres kyster ifølge Christian Rabjerg Madsen.

- Borgere og kommuner er gået sammen om at finansiere projekter, som er klar. Men som ikke kan sættes i værk, fordi ventetiden er eksploderet i Esben Lunde Larsens Natur- og Miljøklagenævn, siger han.

Som led i regeringens udflytning af statslige arbejdspladser blev det uafhængige klagenævn flyttet fra København til Viborg.

Det førte til, at en lang række medarbejdere sagde op, og sagsbehandlingen steg.

- Som konsekvens af en dårlig planlagt udflytning har vi desværre set, at ventetiden er steget til over det dobbelte til et år. Det sker, efter at omkring 90 procent af medarbejderne har sagt op.

- Konsekvensen er, at borgerne ikke kan få igangsat kystsikringsprojekter, som er vedtaget og finansieret, siger Christian Rabjerg Madsen.

Natur- og Miljøklagenævnet har fået en engangsbevilling på 23 millioner kroner, så de kan komme i bund i de ophobede sager.

Men det er ikke nok, lyder argumentet fra Socialdemokratiet, som derfor kalder ministeren i samråd.

/ritzau/