S kræver redegørelse af Junckers »mundkurv«

Kommissionsformanden i EU, Jean-Claude Juncker, bør redegøre for sin kommunikationsstrategi, mener Socialdemokraternes gruppeformand i EU. Junckers nye stil peger i den fuldstændigt forkerte retning, lyder det.

Læs mere
Fold sammen

»Et alvorligt problem for demokratiet.«

Sådan betegner Socialdemokraternes gruppeformand i Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod (S), situationen med, at formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, ifølge eksperter i Politiken mere eller mindre har lukket for kommunikationen fra EU.

»Junckers nye stil peger i den fuldstændigt forkerte retning. Vi har brug for mere information om og fra EU, ikke mindre. Det må selv Kommissionsformand Juncker kunne forstå. Ellers må vi jo forklare det for ham fra Europa-Parlamentets side,« siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

Kritikken fra eksperterne går blandt andet på, at formanden har givet embedsmænd mundkurv på ved at forbyde dem at udtale sig til journalister uden særlig tilladelse, samtidig med at formanden beskyldes for topstyring.

Ifølge S-gruppeformanden er der behov for akut handling.

»Kommissionen må hurtigst muligt redegøre for denne nye praksis. Vi må have kortene på bordet, og så vil jeg i øvrigt kræve, at de åbner for, at journalister kan tage direkte kontakt til Kommissionens embedsmænd. Det er afgørende for den frie demokratiske debat i Europa, at pressen for eksempel har mulighed for at faktatjekke oplysninger direkte hos embedsmændene,« siger han og understreger, at det er et alvorligt problem for demokratiet, hvis journalister ikke længere har denne adgang.

Vicecheftalskvinde for EU-Kommissionens nye talsmandstjeneste, Mina Andreeva, kan dog ikke genkende kritikken af kommissionsformanden, som præsenteres i Politiken. Hun kalder i avisen kritikken for »grundløs« og »usand« og påpeger, at Juncker blandt andet har haft succes med at få kommissærer til at optræde tiere ved pressemøder.