S kræver politiet med ved bordet for aftale om Europol

Danmark ventes at få tilbudt en udvidet version af den Europol-aftale, som Norge har i dag.

Socialdemokraternes Mette Frederiksen, da statsministeren torsdag afgav redegørelse om ny regering og nyt regeringsgrundlag til Folketinget. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Danmark har fået en dårligere Europol-aftale, end hvis danskerne sidste år havde stemt ja til at erstattet retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, til, at Danmark ser ud til at få tilbudt en udvidet version af den aftale, Norge har.

Hun afviser dog at nikke ja eller nej, før hun har set udkastet til aftalen.

- Vi har fokus på, om dansk politi føler sig tryg ved den aftale, der ligger. Om politiet får adgang til den data, som er nødvendig for at efterforske på tværs af landegrænser.

- Og om Danmark får sæde ved det bord, hvor de langsigtede beslutninger træffes, siger Mette Frederiksen.

Partilederne er torsdag indkaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om netop Europol.

- Vi er nødt til at have politiet med inde ved bordet, for det er politiet, som sammen med os skal vurdere, om det her er godt nok, siger hun.

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning.

53,5 procent af vælgerne stemte nej. Og siden har regeringen forhandlet med EU om, hvilket forhold dansk politi så skal have til det europæiske politisamarbejde.

Dengang mente Socialdemokraterne ikke, at man kunne få en aftale, der var lige så god som et fuldbyrdet medlemskab.

- Jeg tror ikke, jeg på noget tidspunkt under afstemningen sagde, at jeg var overbevist om, at man ikke kunne få en aftale, siger Mette Frederiksen.

Alene i 2014 foretog dansk politi 72.000 søgninger i Europols informationssystem EIS - svarende til næsten 200 om dagen.

/ritzau/