S: Kommunerne har rigeligt med sanktioner mod kriminelle unge

Flere oppositionspartier kræver strammere sanktioner over for unge kriminelle. Socialdemokraterne afviser yderligere sanktioner og vil i stedet hjælpe kommunerne til at bruge de sanktioner, de allerede har.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne og døgninstitutionerne for udsatte unge har rigeligt med sanktioner mod unge, der gentagende gange begår alvorlig kriminalitet. Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter at en række borgerlige partier har foreslået at give kommunerne mulighed for at bruge flere sanktioner mod de unge.

»Vi ser med meget stor alvor på den her sag, men institutionerne og kommunerne har allerede i dag en stribe redskaber, som de kan bruge, når der er unge med en hel uacceptabel adfærd. Vi mener ikke, at løsningen er at give yderligere redskaber og sanktioner. Løsningen er, at dem, der allerede eksisterer, bliver taget i brug,« siger Trine Bramsen (S).

Venstre har kaldt justitsminister Karen Hækkerup (S) i samråd for at undersøge, om der bliver gjort nok for at dæmme op for ungdomskriminaliteten. Samtidig foreslår Liberal Alliance, at der indføres en såkaldt ungdomsdomstol, som skal kunne straffe unge helt ned til 12 år med anbringelsesstraffe og alternative straffe.

Hos Dansk Folkeparti meddeler retsordfører Peter Skaarup (DF), at partiet vil rejse sagen i Folketinget og gerne vil være med til at skærpe reglerne.

»Voldelige unge møder ikke konsekvens nok i det sociale system. Det er helt åbenlyst uholdbart, at unge, som er i kommunens varetægt, og som har begået flere voldelige overfald og truer med at begå flere, kan få lov til at gå frit rundt uden opsyn,« siger Peter Skaarup (DF) i en pressemeddelelse.

Trine Bramsen vil hellere se på forebyggelse end yderligere sanktioner.

»Vi vil jo helst have, at de unge slet ikke bliver kriminelle, og vi har faktisk set en positiv udvikling, for ifølge Danmarks Statistik er der 48 procent færre unge, der begår kriminalitet i dag, end der var i 2006,« siger hun.