S: Klar gevinst ved job frem for kontanthjælp

Socialdemokraterne mener, at den liberale fløj kaster et forkert lys over nye tal, der viser, at en kontanthjælpsmodtager kan få over 350.000 kroner om året i ydelser.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos og de borgerlige partier i Folketinget taler ikke sandt, når de påstår, at forsørgere på kontanthjælp i Danmark har et svagt incitament til at tage et lavtlønsjob.

Sådan siger Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), efter blandt andre Cepos og Liberal Alliance har talt med dunder mod nye tal, der viser, at 4.500 kontanthjælpsmodtagere har en bruttoindkomst på mindst 350.000 kroner om året. Jesper Petersen henviser dog til, at det er offentlige ydelser som børnepenge, der er med til at sende indkomsten i vejret.

»Når man kommer frem til en årlig indtægt på godt 300.000 kroner, er det alene fordi, der er tale om kontanthjælpsmodtagere, som har børn, og dermed modtager andre ydelser som børnepenge. Dem vil de i nogen udstrækning beholde, hvis de kommer i arbejde. Derfor er der en klar gevinst ved at komme i arbejde,« siger Jesper Petersen og fortsætter:

»Kritikerne overser fuldstændig den dokumentation, som er kommet frem, om at forsvindende få kontanthjælpsmodtagere ikke vil have en gevinst på mindst 1.000 kroner om måneden ved at komme i arbejde,« siger han.

De nye tal, som økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har sendt til Folketingets Finansudvalg, viser, at 9.100 modtog kontanthjælp og ydelser som børnepenge og friplads i dagsinstitutioner, der samlet svarer til en bruttoindkomst på minimum 300.000 kroner. Tallene er fra 2012, som er de senest opgjorte.

Cepos ser tallene som bevis på, at der er behov for et såkaldt ydelsesloft, så det kan betale sig at komme i arbejde, men den kritik holder ikke, siger Jesper Petersen:

»Vi har sænket skatten for de laveste indtægter, forhøjet beskæftigelsesfradraget for enlige forsørgere og forhøjet fradraget for faglige kontingenter. Alt dette betyder, at det bedre kan betale sig at arbejde under Helle Thorning end Lars Løkke,« siger Jesper Petersen og uddyber:

»Vi synes, det skal kunne betale sig at arbejde, og derfor har vi lavet skattereformen sådan. Men vi synes også, at selv om man er så uheldig at miste sit arbejde, så skal man kunne klare sig i Danmark og kunne forsørge sine børn. Det ydelsesloft, som Cepos lægger op til, vil betyde, at flere danske børn vokser op i fattigdom, og det vil vi ikke være med til i regeringen,« siger han.