S-kender: Thorning har ikke været god for partiet

Helle Thorning-Schmidt har i sine ti år som formand drejet Socialdemokraterne så langt mod højre, at partiet er blevet mere liberalt end socialt, vurderer to forfattere og debattører.

Når Helle Thorning-Schmidt (S) søndag kan fejre, at hun har stået i spidsen for Socialdemokraterne i ti år, kan hun ikke ligefrem se tilbage på et årti med et væld af succeser for sit parti.

Sådan lyder dommen fra Claus Bryld, der er professor emeritus i historie ved Roskilde Universitet og forfatter til flere bøger om Socialdemokraterne.

I anledning af sit formandsjubilæum siger Thorning i et interview med Ugebrevet A4, at hun har »ført partiet hjem, hvor vi skal være« og fremhæver især regeringens økonomiske politik. Men den betragtning har hun »bestemt ikke« ret i, vurderer Claus Bryld.

»Hun har ikke været god for partiet, for hun har ført det meget langt til højre. Socialdemokratiet har aldrig været så langt til højre, som det i dag, og det er meget svært at skelne Socialdemokratiet fra Venstre og de Konservative for slet ikke at tale om de Radikale,« siger S-kenderen.

Så når Thorning taler om, at hun har ført partiet »hjem«, er det misvisende, mener Claus Bryld, for hun står ikke længere i spidsen for et klassisk socialdemokrati. Hun har i stedet etableret sin politik på den position, der kaldes den tredje vej - en kombination af højreorienteret økonomisk politik og venstreorienteret socialpolitik.

»Socialdemokratiet er begyndt at minde meget om de socialliberale partier, og det specifik socialdemokratiske er næsten forsvundet. Det liberalistiske står meget stærkere, end før Helle Thorning kom til. Og Socialdemokratiets økonomiske politik har jo næsten ikke adskilt sig fra de borgerliges, så hendes udtalelse har ikke så meget med virkeligheden at gøre,« betoner Claus Bryld.

Man kan ikke være uenig i, at Thorning har ført en ansvarlig økonomisk politik, vurderer han - selv om den ikke har været socialdemokratisk.

»Men hun står i spidsen for et socialliberalt parti, hvor man nok skal sætte streg under liberalt,« betoner Claus Bryld.

Samme vurdering kommer fra journalist og forfatter Lars Olsen, der også har indgående kendskab til Socialdemokraterne og blandt andet har skrevet en bog om partiets krise.

»Thorning er ved at ændre Socialdemokraterne fra at være et arbejderparti til at være et middelklasseparti. Den højere middelklasse har lettere ved at identificere sig med hendes politik end mange af de klassiske arbejdervælgere, og det hænger især sammen med dagpengesagen,« siger han.

Foruden det særdeles omstridte dagpengespørgsmål har også de sammenbrudte trepartsforhandlinger i 2012 spillet ind på, at arbejderne sætter deres krydser andre steder end ved liste A, forklarer Lars Olsen.

»Mange lønmodtagere med almindelige job oplever, at Socialdemokratiet på Christiansborg lever i en anden virkelighed, end de selv gør. Thorning er ved at ændre Socialdemokratiet fra et centrum/venstre-parti til et socialliberalt midterparti, og det skift er rigtig, rigtig afgørende,« pointerer forfatteren.

I interviewet med Ugebrevet A4 beskriver Helle Thorning-Schmidt desuden forholdet til fagbevægelsen som »historisk godt«. Og trods dagpengeslagsmål og kuldsejlede trepartsforhandlinger er LO-formand Harald Børsting enig med hende i den vurdering:

»Jeg synes, vi har haft et meget fint samarbejde. Vi har ikke altid været enige om alting, men jeg synes, at vores samarbejde har været tillidsfuldt og godt.«