S-kampagne rammer mest rød blok

Statsminister Helle Thorning-Schmidt fulgte begejstret med, da tunnelboremaskinen Eva brød igennem til Københavns Hovedbanegård. Foto: Bax Lindhardt
Læs mere
Fold sammen

Socialdemokraternes stort anlagt kampagne for at løfte Helle Thorning-Schmidt kan ende med at få en højst utilsigtet virkning:

I stedet for at underminere Lars Løkke Rasmussen og blå blok tyder striben af nye målinger på, at S stjæler vælgere fra de øvrige partier i rød blok – altså rendyrket kannibalisering – mens blå blok fortsat står med et stærkt afsæt til at vinde valget.

En måling fra Megafon foretaget for TV 2 og Politiken fik torsdag chokbølger til at rulle gennem rød blok, da tallene viste stor fremgang til Venstre og en overlegen føring til blå blok. En måling fra Epinion for DR nuancerede kort efter billedet – og rammer formentlig tættere på virkeligheden – men illustrerede igen, at S-kampagnen siden nytår ikke har kunnet ændre på blå bloks solide føring.

 

På S-holdet holder man dog fast i, at fremgangen nok skal komme, og man føler sig 100 procent overbevist om det rigtige i at bygge kampagnen op om statsministerens person. I udgangspunktet er det også rigtigt at holde fast i, at Thorning i vælgernes øjne står stærkere som leder end Lars Løkke Rasmussen. Alligevel kan S-kampagnen ende med at køre fast. Hvilket der er flere årsager til:

Dels skal S-holdet passe på med ikke at overvurdere Thornings styrke. Trods forbedringer af hendes position – som især skyldes Løkkes fejltagelser – taler vi fortsat om en regeringschef, der aldrig har oplevet en statsministereffekt og er langt fra at være en landsmoder. De mange fine fotos i S-kampagnen kan ikke ændre på, at hun politisk har skuffet centrum-venstre vælgere i massivt omfang.

Dels er Lars Løkke Rasmussens image i bedring. I flere målinger er Thornings forspring ikke længere ret stort, når danskerne bliver spurgt til deres foretrukne statsministerkandidat. Og for hver måned, der går, vil Løkke stilfærdigt kunne lægge afstand til sine gamle møgsager og kunne genvinde noget af det tabte land. I kredsen omkring Løkke – det gælder både hans egne partifæller i Venstre og blandt centrale politikere i DF, K og LA – er det bemærket, at han arbejder mere seriøst, fokuseret og ydmygt end tidligere. Langt om længe synes det at være gået op for ham, at han har spillet hasard med danskernes tillid og har været uhyggelig tæt på at tabe alt på gulvet.

Endelig skal man ikke glemme betydningen af politik – i politik.

 

 

Mens Thorning sendes på vælger­fremstød i Bilka i Ishøj, besøger danske nødhjælpsarbejdere i Sierra Leone eller begejstret følger kæmpe boremaskiner arbejde sig frem under Københavns Hovedbanegård, ja så lancerede Løkke forleden et budskab om, at han vil kæmpe for at få genindført håndværkerfradraget. Nye målinger viser, at han i den grad har ramt plet – for et massivt flertal støtter hans forslag. Man kan tilføje, at det næppe er tilfældigt, for hvis der er noget, som kendetegner S og V, er det, at begge partier for tiden måler på alt, hvad der kan krybe og gå.

Pointen er imidlertid, at Løkke har muligheder for at kortslutte Socialdemokraternes forsøg på at gøre valget til et præsident- eller personvalg. Det kan han gøre ved at fokusere på politik. I så fald vil S-kampagnens enøjede satsning på at køre Thorning i stilling måske nok kunne gøre indtryk på røde vælgere – men ikke ret mange andre, og så vil det selvsagt ikke lykkes for S-strategerne at trække de afgørende vælgere over midten.

 

Endelig hører det med til fortællingen om Socialdemokratiets fremgang, som S-ledelsen dygtigt fremhæver og spinner ihærdigt på, at liste A fortsat ligger under valgresultatet fra 2011, som var det værste i mere end 100 år.

Så hvad betyder denne status for Thornings plan om at trykke på valgknappen? Svaret er, at hun ikke kan træffe en klar beslutning, men er tvunget til at vente og se i endnu en periode. Håbet i dele af S-ledelsen er, at forsøget på at løfte statsministerens renomme i sidste ende vil lykkes så godt, at hun vil kunne få et afsæt til at udskrive valg til foråret. Først skal regeringen præsentere en række udspil – bl.a. en integrationspakke og en vækstpakke – så vælgerne kan se, at ministrene er i arbejdstøjet. Derudover skal alle sejl sættes, når Thorning i april kan fejre sit tiårs jubilæum som S-formand. Alle i partiet ved godt, at kursen har været slingrende, og at kriserne har stået i kø undervejs, men det står også klart, at hun har udvist en ekstrem robusthed og demonstreret et ekstraordinært talent for at overleve de storme, der er kommet hvirvlende mod hende.

Lykkes forløbet, er der lagt op til valg i maj, hvor arbejdernes internationale kampdag 1. maj kan tænkes ind i forsøget på at genrejse fagbevægelsens støtte, og endelig vil et forårsvalg rumme den fordel for rød blok, at stemmemagneten Johanne Schmidt-Nielsen kan være frontfigur for Enhedslisten i valgkampen.

Sådan ser den håbefulde analyse ud. Men alt afhænger af, om Thorning vil kunne skabe en fremgang, som gør, at afstanden til blå blok ikke er uoverstigelig lang. Sker det ikke, vil statsministeren være tvunget til at køre videre og udskrive valg til efteråret. Med ryggen mod muren.