S kalder ELs statsbank »tosset«

Statslige lån til private boligkøbere og driftige erhvervsmænd i landets yderområder risikerer at være penge ude af vinduet, lyder det fra Socialdemokraterne.

Staten skal holde sig væk fra at drive bankdrift i landets landdistrikter, som Enhedslisten tirsdag foreslår.

Det mener Socialdemokraternes ordfører for landdistrikter, Lennart Damsbo-Andersen (S), der frygter, at en statsbank vil ende med at finansiere projekter, som ingen andre vil røre ved, og dermed give et rungende underskud.

»Det vil være fuldstændig tosset at lave en statsbank. Så er vi sikre på, at vi smider pengene ud af vinduet. Det skal vi ikke bruge skattekroner til,« siger han.

Enhedslisten foreslår, at Vestjysk Bank, der er under statslig kontrol, bruges som et fundament for en statsbank. Med andet end økonomisk profit for øje skal banken støtte gode erhvervsprojekter og fornuftige huskøb for at skubbe nogle af de trængte landdistrikter i gang.

Lennart Damsbo-Andersen er enig i, at der er problemer med den økonomiske vækst i nogle landområder. Der findes dog allerede nu andre løsninger, der bør overvejes.

»For 30-40 år siden var det normalt, at man lod penge stå i det hus, man solgte. Der er også mulighed for at gå ind pantebrevsmarkedet for finde finansiering. Vi skal kigge på andre muligheder for finansiering, inden man laver direkte statslån,« siger han.