S: Julegaver til alle fattige

En garanti skal sikre, at alle fattige danskere i år kan få en julehjælpspakke fra de velgørende organisationer.

Julen er hjerternes fest, og hvorfor så ikke bruge julehjertet til at reklamere for butikkens åbningstider.  Men der er flere i år end tidligere, som ikke har råd til at gå i butikker og få en en hjertelig julefest. Fold sammen
Læs mere

En statsgaranti for julegaver!

Sådan lyder et nyt forslag fra Socialdemokraterne, der skal sikre, at alle fattige får del i de velgørende organisationers julehjælpspakker. I år må tusindvis af ansøgere gå forgæves, fordi organisationer som Frelsens Hær bestormes af langt flere, end der er pakker til. Men nu skal staten træde til med en garantiordning og sikre, at alle med en ekstraordinær ringe økonomi får en pakke i år, foreslår S.

»Jeg kan næsten ikke bære, at der er familier i Danmark, som ikke har råd til at holde jul. Det er en offentlige opgave at sørge for, at der ikke er fattigdom,« siger socialordfører Mette Frederiksen (S).

Men er det en offentlig opgave at dele julegaver ud?

»Nej, det er det ikke. Men vi har et politisk flertal bestående af VKO, som ikke vil komme de mest udsatte danskere til hjælp. Det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, selv om jeg ikke bryder mig om almisse-politik. Det handler om her og nu at sikre, at de fattigste familier kommer igennem julen med skindet på næsten,« siger Mette Frederiksen, der kalder »julepakkegarantien« for en nødløsning, der som udgangspunkt kun skal gælde denne jul. Penge vil S hente fra den såkaldte satspulje, som tilgodeser udsatte grupper.

Dermed tager I jo pengene fra andre svage grupper?

»Man må jo sige, at de, som er på de laveste ydelser og har behov for julehjælp, er reelt svage grupper. Og så kan man jo overveje at have lidt mindre administrationsomkostninger på nogle af projekterne i satspuljen. Hvis der er politisk vilje, så er jeg sikker på, at man i Socialministeriet kan finde nogle penge,« siger Mette Frederiksen, der inviterer de politiske partier bag satspuljen til lynforhandlinger for at blive enige om de præcise betingelser for at få adgang til julehjælpsgarantien inden den 24. december.

Men det kan hun godt spare sig. Socialminister Karen Ellemann (V) mener det er en lappeløsning og hun fortrækker mere langsigtede løsninger til at mindske fattigdomsproblemerne.

»Jeg mener ikke, at det er anstændigt bare at sige, at her er nogle penge. En garanti for julehjælp er ikke en holdbar løsning for folks langsigtede problemer. Vi skal fokusere på at løse de grundlæggende problemer der gør, at nogle ender i en vanskelig økonomisk situation,« siger hun.

DFs socialordfører Martin Henriksen kalder det »et forsøg på at slå politisk plat på en en ubehagelig situation for mange fattige.«

»Hvis Socialdemokraterne mente det alvorligt, så skulle de jo selv have spillet ud med det i de satspuljeforhandlinger, som netop er overstået,« siger han.

Frelsens Hær og ASF-Dansk Folkehjælp, der hvert år giver julehjælp til et stort antal trængte børnefamilier, melder om en markant stigning i antallet af ansøgninger.

»Vi er presset helt i bund. Behovet for julehjælpen har været stigende siden år 2000. Sidste år hjalp vi 6.300 familier, men da havde vi fået 7.040 ansøgninger. I år er vi lige nu oppe på 9.200 ansøgninger, og det bliver meget svært at nå sidste års resultat, fordi firmaer og fonde på grund af krisen ikke har det udbytte, som de plejer,« siger informationschef i Frelsens Hær Lars Lydholm og glæder sig over forslaget fra S.