S: Hvad laver Hizb ut-Tahrir i Danmark?

Det giver ingen mening, at Hizb ut-Tahrir ønsker at opholde sig i Danmark, når den islamiske bevægelse tydeligvis ikke vil være en del af samfundet, mener Socialdemokraterne.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir angriber i en pressemeddelelse Københavns Kommunes forsøg på at forhindre radikalisering af unge danske muslimer.

Ordene fra bevægelsen, der går ind for sharialov, fordømmer homoseksualitet og afviser demokrati, understreger, at kommunen og regeringen skal gribe ind, mener Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Pressemeddelelsen sætter to meget klare streger under, hvorfor det er så afgørende nødvendigt, at denne radikaliseringsindsats bliver iværksat hurtigst muligt. For det her viser med tydelighed, at der er nogle mennesker i dette samfund, der overhovedet ikke har forstået, hvilke værdier Danmark bygger på,« siger hun og fortsætter:

»Jeg begriber faktisk ikke, hvad de her mennesker vil i Danmark, og hvorfor de vil være en del af en vestlig kultur.«

Hizb ut-Tahrir hævder blandt andet, at det ikke er unge muslimer, der har brug for hjælp, men derimod danskerne, der kunne trænge til en livslektion.

»Vi muslimer har på ingen måde brug for hjælp til at blive trukket ned i en sørgelig vestlig kultur, hvor ungdommen lider under kapitalismens eksistentielle tomrum, der medfører udbredt depression, misbrug, selvskade og endda alarmerende høje selvmordstal. Det er tydeligvis den danske befolkning, der har brug for hjælp til at finde den korrekte mening med livet, og her bistår vi gerne,« står der i pressemeddelelsen.

Samtidig udfordrer Hizb ut-Tahrir de københavnske politikere:

»I politikere kan forsøge at trænge ind i det muslimske fællesskab med manipulation, lokkemidler og trusler, men I vil aldrig have den samme effekt som os. Vi i Hizb ut Tahrir vil gøre alle muslimer bevidste om disse planer og deres egentlige mål.«

I 2011 fremsatte Dansk Folkeparti et beslutningsforslag, der skulle bane vejen for at forbyde Hizb ut-Tahrir, men kun partiet selv stemte for.

Og det var langt fra første gang, Hizb ut-Tahrirs eksistensberettigelse blev sat under lup. Rigsadvokaten har flere gange undersøgt muligheden for at forbyde foreningen. Konklusionen var den samme: Det ville være grundlovsstridigt at lukke Hizb ut-Tahrir.

Trine Bramsen mener i stedet, at Hizb ut-Tahrirs »fuldstændigt usmagelige holdninger« skal bekæmpes ad demokratiets og ytringsfrihedens vej.

»Det her med at tro, at man bare kan finde en løsning med et snuptag, og at problemet kan forsvinde ved at lukke dem (Hizb ut-Tahrir, red.), det står vel klart for alle, at det ikke er løsningen. For menneskene, der har skrevet disse ord, de findes jo stadig, uagtet om man lukker foreningen,« siger hun.

Trine Bramsen mener, man skal arbejde på at holde de unge væk fra miljøet omkring foreninger som Hizb ut-Tahrir. Det skal blandt andet ske via samarbejde med de unges venner, familier og skoler samt ved at få tidligt fat i unge, der risikerer at blive radikaliseret:

»Og ikke mindst handler det om at have nogle effektive midler til at stoppe de unge, der er blevet radikaliseret, og få dem ud på den anden side igen.«