S har valgt Nyrups afløsere

Det bliver den forholdsvis ukendte Dan Jørgensen, der skal løfte arven efter Poul Nyrup Rasmussen som Socialdemokraternes spidskandidat til Europaparlamentsvalget i 2009.

33-årige Dan Jørgensen er sat på noget af en opgave. I går blev han valgt som socialdemokraternes spidskandidat til Europaparlamentsvalget i 2009, og overtager dermed pladsen fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Nyrup fik over 400.000 personlige stemmer ved sidste valg, hvilket er danmarksrekord. Og flere stemmer end hele partiet Venstre fik tilsammen. Selvom Dan Jørgensen allerede sidder i parlamentet i dag, så lagde han ikke skjul på, at det er en stor opgave at løfte. – Ikke mindst set i lyset af, at partiet Venstre stiller med mere kendte personer som tidligere direktør for TV2 radio Jens Rohde (V) og tidligere TV-vært Morten Løkkegaard (V).

»Jeg har ikke været TV-vært eller »stjerne for en aften«. Jeg har ikke kørt så meget som en eneste radiostation i sænk (....) Det jeg kan tilbyde er noget andet,« lød det fra Dan Jørgensen, som lovede Socialdemokraterne, at han brænder helt inde i hjertet for at være deres mand i Bruxelles.

Dan Jørgensen har været medlem af EU-parlamentet siden 2004. Han er næstformand i Miljøudvalget og medlem af klimaudvalget. Han udpegede i går Venstre som hovedfjende ved valget i 2009: »Venstre har på miljø­området alt for ofte været mere på kemikalieindu­striens og bilfabrikkernes side end på miljøets,« siger Dan Jørgensen.

EU-kollegaen Britta Thomsen får den vigtige andenplads på listen, mens Christel Schaldemose står nummer tre. Uden Nyrup som trækplaster, kan Socialdemokraterne risikere, at de kun får to politikere valgt til parlamentet.