S-gruppeformand trækker valgsejr-kommentar i land

I et interview med Politiko.dk har Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn Jensen, givet udtryk for, han »ikke er i tvivl om«, at hans parti vinder valget. Kommentaren blev sagt med et glimt i øjet, betoner han nu.

Leif Lahn Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn Jensen (S), er kommet i modvind, efter han i et interview med Politiko.dk har virket en anelse for sikker på, at rød blok løber med valgsejren 18. juni:

»Selvfølgelig vinder vi valget. Det har jeg aldrig været i tvivl om. Vi kan ikke andet nu. Vi har ikke de bedste modstandere, så vi kan ikke andet end at vinde,« sagde Leif Lahn Jensen mandag til Politiko.dk, da han blev spurgt til, hvorvidt Socialdemokraternes fremgang kan forvandles til en valgsejr.

Men den kommentar var angiveligt en anelse for skråsikker, for Leif Lahn Jensen har nu set sig nødsaget til at trække den tilbage. På sin Facebook-profil skriver han blot få timer efter således:

»Jeg har givet en kommentar med et glimt i øjet - det er jeg kommet galt afsted med. Jeg vil derfor gerne understrege: Intet, absolut intet, er afgjort endnu! Jeg håber selvfølgelig, vi vinder, og det knokler jeg for hver dag.«

Årsagen til den selvsikre kommentar kan muligvis findes i, at flere meningsmålinger den seneste uge har svunget ud til rød bloks fordel.

For blot et halvt år siden lå rød blok til kun 45,3 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne alene lå til 21,4 procent. Blå blok kunne derimod mønstre et massivt flertal bestående af 54,2 procent af stemmerne.

I dag viser Berlingske Barometer, som er et vægtet gennemsnit af de nyeste meningsmålinger, at rød blok står til 50,5 procent over for blå bloks 49,5 procent. Alene de seneste to uger har rød blok indhentet 3,8 procentpoint på de borgerlige partier.

Kender man blot en smule til dansk politisk valghistorie, kan man måske også sætte sig ind i, hvorfor Leif Lahn Jensen har valgt at trække i land, her ti dage inden danskerne skal sætte deres krydser på valgstederne.

På valgdagen 11. marts 1998 kunne man læse følgende melding fra daværende statsministerkandidat for Venstre Uffe Ellemann-Jensen på forsiden af Ekstra Bladet:

»Den er hjemme.«

Ordene faldt en anelse for tidligt, for Venstre tabte som bekendt valget, og så var det tæt på ligegyldigt, at hovedpersonen efterfølgende kunne forsikre, at de var taget ud af sammenhæng.