S-gruppeformand: »Selvfølgelig vinder vi valget«

Med ti dage til et folketingsvalg er Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn, »ikke i tvivl om«, at partiet vinder valget.

Leif Lahn Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Optimismen breder sig hos Socialdemokraterne efter partiet har kickstartet valgkampens første 12 dage med fremgang i meningsmålingerne, der i en række tilfælde har givet SR-regeringen og rød blok flertal. En føring de færreste havde turde spå om for bare få uger siden.

I dele af den socialdemokratiske ledelse er man nu sikker på, at sejren er så godt som hjemme. I hvert fald hvis man spørger Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn:

»Selvfølgelig vinder vi valget. Det har jeg aldrig været i tvivl om. Vi kan ikke andet nu. Vi har ikke de bedste modstandere, så vi kan ikke andet end at vinde,« siger Leif Lahn til Politiko.dk, da han bliver spurgt til, hvorvidt Socialdemokraternes fremgang kan forvandles til en valgsejr.

Læs også: Det store comback

For blot et halvt år siden lå rød blok samlet til 45,3 pct. af stemmerne mens Socialdemokraterne alene lå til 21, 4 pct. Blå blok kunne derimod mønstre et massivt flertal bestående af 54,2 pct. af stemmerne.

I dag er billedet et andet. Ifølge Berlingske Barometer, som er et vægtet gennemsnit af de nyeste meningsmålinger, står rød blok til 50,5 pct. over for 49,5 pct. til blå blok. Alene de seneste to uger har rød blok indhentet 3,8 procentpoint på de borgerlige partier.

Direkte adspurgt hvorfor Socialdemokraternes gruppeformand er så sikker i sin sag, svarer han:

»Jeg har været rundt omkring. Jeg har været til panelmøder og debatter. Jeg synes ikke, de andre har svar på noget som helst. Jeg synes ikke, at de har leveret det, de skal i en valgkamp. Jeg føler ikke, de har fremdrift og det er jo ret underligt at se på,« siger Leif Lahn til Politiko.dk.

Læs også: Ups.. Det skulle jeg aldrig have sagt

De tre forbudte ord

Kender man blot en smule til den dansk politisk valghistorie, ved man, at der findes ord, man bør holde sig fra at sige højt før danskerne har bragt papir og blyant til stemmeurnerne.

»Den er hjemme,« lød det fra Uffe Ellemann-Jensen på valgdagen 11. marts 1998. Ordene faldt en anelse for tidligt, Venstre tabte valget, og så var det tæt på ligegyldigt, at hovedpersonen efterfølgende kunne forsikre, at de var taget ud af sammenhæng.

Siden har de tre ord været bandlyst i Venstre. Da Anders Fogh Rasmussen med ti dage til folketingsvalget i 2005 og et forspring på syv procentpoint til sin udfordrer, socialdemokraten Mogens Lykketoft, blev spurgt til det borgerlige forspring, var tonen lavmælt, ja næsten forventningsløst:

»Nu var jeg med i valget i 1998, og dengang så det også meget godt ud. Men alligevel gik det galt. 10 dage er længe i politik. Det ved jeg, fordi jeg har været med i mange valgkampe,« lød det dengang fra Anders Fogh Rasmussen.

Læs også: Aldrig har Thorning stået så stærkt

V: Vent til 18. juni

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var under pres i aftenens duel med V-formand Lars Løkke Rasmussen. Særligt emner som udlændinge, integration og løftebrud pressede Socialdemokraternes statsministerkandidat.

I Venstre forklarer politisk ordfører Inger Støjberg (V), at det i hendes øjne er for tidligt at konkludere.

»Jeg synes, at det er lidt tidligt, at Socialdemokratiets top konkluderer det, og det må da være en rar følelse, hvis de virkelig har det sådan. Men jeg har nu tænkt mig, at det skal være anderledes, og det vil jeg kæmpe dag og nat for, at vi får en borgerlig regering,« siger Inger Støjberg.