S: Grøn afgift gør ikke elregningen større

Danskerne skal ikke betale mere for strømmen, selv om den grønne elafgift, PSO-afgiften, er steget mere end forventet over de seneste to år. Det slår Socialdemokraterne fast.

Jens Joel, Folketingsmedlem Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omstridte PSO-afgift har kostet danskerne 2,6 milliarder kroner mere end forventet i løbet af de seneste to år, men det er ganske udramatisk, lyder det fra Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel (S).

Han afviser, at den voksende grønne afgift fører til større elregninger.

»Grunden til, at PSO-afgiften stiger, er, at elpriserne falder. Så samlet set kommer man ikke til at betale mere for sin strøm. For den enkelte parcelhusejer er det her ikke et udtryk for, at elregningen er blevet større,« siger Jens Joel.

Samtidig peger han på, at årsagen til størrelsen på den grønne afgift skal findes helt tilbage i initiativer, der blev vedtaget under den tidligere VK-regering.

»PSOen stiger, når der er nogen, der skal have et tilskud, og det er først, når for eksempel en vindmøllepark kører, at PSOen stiger. Det vil sige, at noget af det, der presser afgiften i vejret nu, er parken ved Anholt, som blev besluttet under den tidligere regering,« siger den socialdemokratiske energiordfører.

Samtidig mener han ikke, at det er rigtigt, når blandt andre Ole Birk Olesen (LA), Liberal Alliances finansordfører, siger, at danskerne ikke får flere penge mellem hænderne af de faldende elpriser - netop på grund af den højere grønne elafgift.

»Danskerne får lavere priser på længere sigt. Samtidig er det sådan, at når elprisen falder, så stiger PSOen mindre, så samlet set er det en god forretning. Men man kan selvfølgelig sige »hvorfor ikke få det hele?« Det er, fordi vi er i gang med en grøn omstilling, der betyder, at vi kommer til at have større og billigere selvforsyning med tiden,« siger Jens Joel.

Når det er sagt, så er han ikke blind for den kritik, som flere af de borgerlige partier tirsdag retter mod en anden del af PSO-afgiften - nemlig den del, der rammer de danske virksomheder. De danske virksomheder ender nemlig med at betale 5,2 milliarder kroner mere i PSO-afgift end forventet.

»De eneste, der kan blive klemt af det her, er danske virksomheder, der bruger meget strøm, og som konkurrerer med lande, der ikke har en PSO-afgift. Derfor har vi også sagt, at vi gerne vil lave lempelser både på PSOen generelt, men også for de hårdest ramte,« siger Jens Joel.

Regeringen vil op mod 2020 lempe PSO-afgiften for de trængte virksomheder med seks milliarder. Et beløb, som ikke just får den borgerlige flok til at juble. Hverken Venstre eller Konservative mener, at seks milliarder er nok.

»De borgerlige må gerne komme med bud på, hvordan man vil finansiere yderligere lempelser. Men vi vil ikke finansiere det ved at skabe usikkerhed om den energiaftale, der er indgået. Om man så ophævede hele energiaftalen, så vil det ikke gøre PSOen mindre i morgen,« siger energiordføreren.