S: Godt at vi overhovedet har fået en klimaaftale

Det havde været i dansk interesse, hvis EU havde indgået en mere vidtrækkende klimaaftale i nat. Men det er vigtigt, at vi overhovedet har fået en aftale, siger Socialdemokraternes klimaordfører.

Jens Joel, Folketingsmedlem Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt er bedre end ingenting, og EU er stadig et eksempel til efterfølgelse for resten af verden, siger socialdemokraternes klimaordfører Jens Joel (S), efter EU-landene natten til fredag blev enige om en klimaaftale.

»Det var afgørende, at vi kan lave en aftale i EU, hvis vi skal have indflydelse i resten af verden. Og det er jo ikke nogen ligegyldig aftale, for vi får en markant CO2 reduktion. Men vi havde gerne set, at man var kommet lidt længere med især energieffektiviteten, som vi er rigtig gode til i Danmark. Der havde vi gerne set at det var bindende mål og jo højere jo bedre,« siger han.

Med det var der langt fra enighed om i Bruxelles. Nogle talte imod højere mål og bindende mål under torsdagens forhandlinger.

»Der er nogle EU-lande der får meget af deres energi fra kul og ikke har samme velstandsniveau som vores, der er bekymrede for de udgifter, der kan være ved en omstilling. Men på lang sigt koster det jo endnu mere at lade være. Derfor er jeg glad for, at EU er blevet enige, men havde gerne set, at man var gået længere,« siger Jens Joel.

Klimaaftalen kan forhåbentlig sætte ambitionerne frem mod COP21 i Paris i 2015, hvor FN og hele verden skal blive enige om klimamål. For i den store sammenhæng er EU stadig forrest.

»På verdensscenen er EU stadig meget ambitiøs. Men hvis EU ikke er det, hvem skal så være det. Hvis ikke EU går forrest, så bliver det meget vanskeligt at forestille sig en aftale i Paris. Og det at EU står samlet, gør det sværere for USA og andre regioner ikke at ville noget som helst,« siger Jens Joel.