S forsvarer McKinsey-rådgivning som ansvarlig

Konsulenthuset McKinsey skal komme med input til implementeringen af regeringens skolereformer. Andet ville være uansvarligt, lyder det fra Socialdemokraterne.

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken skoleledere, lærere, børn eller forældre skal være nervøse for, at konsulenthuset McKinsey skal hjælpe med implementeringen af folkeskolereformen og erhvervsskolereformen, lover Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S).

»Vi har bedt om hjælp udefra til, hvordan man meningsfuldt kan implementere skolereformerne. Dem, der skal implementere dem ude i virkeligheden, er vores dygtige skoleledere, lærere og kommunalbestyrelser, men det ville være en skam, hvis ikke vi fra politisk hold fulgte med i, hvordan det går,« siger hun.

Ifølge Politiken har Finansministeriet i samarbejde med Undervisningsministeriet bedt landets førende konsulenthuse om at byde ind på opgaven med at hjælpe til med at føre reformerne ud i livet, og her vandt McKinsey opgaven. McKinsey skal blandt andet hjælpe til med at opstille måleindikatorer for, at eleverne bliver dygtigere, og at lærerne tilbringer mere tid på skolen.

Både lærerformand Anders Bondo Christensen og formand for Skolelederforeningen Anders Balle udtrykker bekymring over, at et privat konsulentfirma skal varetage de økonomiske og pædagogiske effekter af reformen, og Bondo kalder det »helt ekstrem topstyring«.

»Det skal han overhovedet ikke være bange for,« lyder det fra Maja Panduro.

»Vi kunne jo bare have lukket øjnene og krydset fingre for, at reformerne føres ud i livet rundt omkring på skolerne, men jeg synes faktisk, det er mere ansvarligt at følge med i, hvordan det går med implementeringen, fordi det er så tindrende vigtigt for vores børn det her,« siger hun.

McKinsey skal rådgive et tværministeriet udvalg, som skal styre processen med at indføre skolereformerne, og når det udvalg har Undervisningsministeriet i spidsen, er det helt sikkert, at der ikke bliver gået på kompromis med det pædagogiske, fastslår Maja Panduro.

»Det kommer ikke til at være sådan, at der står en eller anden økonomikonsulent og tager kvælertag på Anders Bondo, mens han skal implementere skolereformen. Jeg synes, det giver mening, at vi har nedsat et udvalg på tværs af ministerierne, så vi kan bruge de forskellige kompetencer til at følge op på det her,« siger hun.