S-forslag: EU skal dæmme op for Syrien-krigere

EU skal gå forrest i bestræbelserne på at sætte en stopper for de militante islamister, der tager til Syrien for at kæmpe, foreslår Socialdemokraterne.

Det skal i højere grad være EU, der skal lovgive og finde politiske løsninger på problemet med de militante islamister, der drager fra europæiske lande ned til Syrien for at kæmpe for bevægelser som Islamisk Stat.

Det siger Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun vil flytte diskussionen væk fra de nationale parlamenter og ned i Bruxelles.

»I alle de her lande, hvor jeg hører om den her debat, har man de samme refleksioner om, hvor langt man kan tillade sig at gå, om retssikkerheden er i orden, og hvordan man skaffer bevisbyrder. Jeg tror, signalet vil være stærkere, hvis vi gør det fælles i EU,« siger hun til DR Nyheder.

Christel Schaldemoses indspark kommer efter, at Folketinget har førstebehandlet regeringens forslag på området, der blandt andet vil tillade politiet at inddrage pas og udstede rejseforbud til de danskere, der planlægger at tage af sted og tage del i væbnede konflikter.

Men hvis europæerne satte sig sammen og adresserede problemet i fællesskab, ville man stå stærkere, anfører hun.

»Hvis vi får lavet et fælleseuropæisk svar på, hvordan vi håndterer den her udfordring, så tror jeg også det bliver svært for de her folk at bevæge sig internt i Europa på vejen mod Syrien,« siger hun til DR Nyheder.

Til samme medie vedkender hun sig dog også, at det nuværende retsforbehold vil gøre det vanskeligt for Danmark at tage del i et transnationalt samarbejde.

Det er anslået, at i omegnen af 110 personer er rejst til Syrien fra Danmark - heraf menes 50 at være vendt hjem igen.