S-formand vil gøre op med »stramme« dagpengeregler

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efterlyser »en mere retfærdig genoptjeningsperiode« og betegner de gældende regler for »stramme«. S tager endnu et skridt mod et dagpengesystem, der ellers ifølge SR-regeringen ikke måtte blive dyrere.

I sin åbningstale på S-kongressen i Aalborg lørdag efterlyste Mette Frederiksen »en mere retfærdig genoptjeningsperiode«. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Socialdemokraternes formand, Mette Frede­riksen, lægger nu markant afstand til partiets hidtidig linje i det kommende opgør på Christiansborg om et nyt dagpengesystem.

Siden 2013 er 60.000 danskere faldet ud af dagpengesystemet – især fordi politikerne i 2010 besluttede at gøre genoptjenings­perioden dobbelt så lang.

Socialdemokraterne under Helle Thorning-Schmidt afviste blankt, at et nyt dagpengesystem måtte blive dyrere. Men i sin åbningstale på S-kongressen i Aalborg i går efterlyste Mette Frederiksen »en mere retfærdig genoptjeningsperiode«.

I et mikrointerview med Berlingske på i alt 187 sekunder brugte vi 69 af dem på at få uddybet, hvad hun egentlig mener med efterlysningen af retfærdighed:

»Det retfærdige vil være, at også dem, der har en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, og som har sværere ved at opnå en stabil tilknytning til arbejdsmarkedet, får lettere ved at genoptjene deres dagpenge.«

»Hvor snittet præcist skal lægges, det skal vi diskutere, når dagpengekommissionen er færdig. Men der er nogen – og det bliver man bare nødt til at erkende – der er nogen, der har sværere ved at komme ind i varig, permanent beskæftigelse end andre. Og dem vil jeg gerne passe på. For det er helt almindelige gode danske lønmodtagere – ofte ufaglærte – som oplever alt for meget utryghed på grund af dagpengereformen.«

Og her står de 52 uger som uretfærdige?

»Jeg synes, at kravene til genoptjening i dag er blevet strammet så meget, at jeg kan se, at nogen af dem, der har det sværest på vores arbejdsmarked – og det er jo typisk noget med alder, og om man har uddannelse eller ej – at de har svært ved at komme tilbage. Mange af dem vil derfor blive skubbet over i kontanthjælpssystemet, og der hører de ikke hjemme i mine øjne.«

»Når jeg siger, at den skal være mere retfærdig, betyder det selvfølgelig også, at der ikke skal være så stramme krav som i dag,« sagde Mette Frederiksen.

Udtalelsen kommer i forlængelse af udtalelserne fra partiets sommergruppemøde, hvor hun sagde, at et nyt dagpengesystem »ikke nødvendigvis skal være dyrere«. I sig selv en kursændring i forhold til de tidligere afvisninger.

19. oktober udgiver dagpengekommissionen anbefalinger til politikerne, og inden da ønsker Venstre ikke at kommentere sagen.

»Der er mange, der udtaler ønsker til et nyt dagpengesystem. Men indtil kommissionen barsler med sine resultater, vil jeg lade dem i fred og undlade at mene noget om det,« siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).