S-formand vil droppe afstemninger om EU

Helle Thorning-Schmidt vil erstatte EU-folkeafstemninger med parlamentariske vedtagelser. Til gengæld skal de enkelte lande stemme om fortsat EU-medlemskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, får ikke opbakning til sine tanker om at afskaffe folkeafstemningerne om traktatændringer i EU og i stedet lade de enkelte landes regeringer godkende fremtidige traktatændringer. Til gengæld skal alle medlemslandene ifølge Thorning-Schmidt have regelmæssige folkeafstemninger om selve EU-medlemskabet for eksempel hvert syvende eller hvert tiende år.

Den radikale europaordfører Lone Dybkjær tror ikke, at S-formandens tanker at droppe afstemninger om traktatændringer kan lade sig gøre.

- Jeg kan ikke se, at Helle Thorning-Schmidts forslag løser problemerne med folkeafstemninger om traktater, for det er de enkelte landes forfatninger, der afgør, hvordan man ratificerer, siger Lone Dybkjær.

Enhedslistens EU-ordfører, Per Clausen, finder det udemokratisk, at traktatændringer ikke skal lægges ud til folkeafstemninger.

- Grundlæggende forandringer af EU-samarbejdet, hvor der flyttes magt fra de nationale parlamenter og over til EU, bør altid til folkeafstemning, siger Per Clausen.

/ritzau/