S: Flere svage unge på efterskolerne

Selv om Socialdemokraterne gerne vil have flere unge med faglige problemer på efterskole, erkender partiet, at økonomi meget vel kan spænde ben for ønsket.

Dansk Industri vil have efterskolerne til at optage flere svage unge. Socialdemokraterne bakker op. Her er elever fra Vostrup Efterskole samlet til politisk debat. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne mener, at flere unge med faglige problemer vil have gavn af at komme på efterskole. Dermed er regeringspartiet på linje med Dansk Industri (DI) og Efterskoleforeningen, som mener, at efterskolerne skal tage hånd unge, som har brug for et ekstra skoleår for at blive klar til en ungdomsuddannelse.

»Der er ingen tvivl om, at efterskolerne gør det rigtig godt. Det er simpelthen fremragende for de unge, der kommer på efterskole, at de både bliver modnet og dannet som menneske, og samtidig får et fagligt udbytte. Der er mulighed i de rammer, efterskolerne giver, at få lukket nogle af de faglige huller, man kan have med fra folkeskolen,« siger børne- og undervisningsordfører Troels Ravn (S).

»Når efterskolerne melder ud, at de er parate til at løfte et større socialt ansvar og tage en større del af de elever, der kan have faglige problemer, er det en interessant udmelding,« siger han.

Troels Ravn erkender dog, at økonomien er en stor forhindring i forhold til at få flere unge, der har brug for et fagligt løft, på efterskole.

»Der er en relativ høj forældrebetaling på efterskolerne. Selv om vi har en pulje til de familier, der umiddelbart ikke er så stærke økonomisk, så vil man ikke væsentligt kunne forhøje andelen af elever fra de økonomisk dårligst stillede familier,« siger Troels Ravn.

Der er udsigt til, at erhvervsuddannelserne skal reformeres til efteråret, og her er 10. klassernes rolle ifølge børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) også på dagsordenen.