S: Farlig solcreme og tandpasta skal fjernes fra hylderne

Produkter med hormonforstyrrende stoffer skal fjernes fra butikshylderne øjeblikkeligt, kræver EU-parlamentariker. Enhedslisten vil have produkterne forbudt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny videnskabelig undersøgelse viser, at hverdagsprodukter som solcreme og tandpasta indeholder hormonforstyrrende stoffer, der påvirker mænds sædkvalitet og som i yderste konsekvens kan føre til ufrugtbarhed.

Den oplysning får Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentets Sundhedsudvalg, til at banke i bordet. Hun mener, at de pågældende produkter skal tages af markedet, og det kan kun gå for langsomt.

»Vi er nødt til at skifte kurs og komme væk fra de her produkter,« siger hun.

»EU-Kommissionen er for sløv. Der er fokus på de hormonforstyrrende stoffer, men det går bare rigtig langsomt. Vi skal til at lytte mere til forbrugerne end til virksomhederne, for det er ikke bare pjat, det her. Det her er noget, der virkelig påvirker samfundet og vores fremtid. Vi politikere er nødt til at tage affære og fjerne de produkter, hvor der er de stoffer i,« siger Christel Schaldemose.

Hun bakkes op af Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø).

»Disse nye oplysninger bør føre til, at disse hormonforstyrrende stoffer forbydes. Enhedslisten foreslår, at der øjeblikkeligt sættes gang i en proces, der kan få disse stoffer forbudt i Danmark og sikre en effektiv, international regulering. Vi vil nu tage sagen op over for miljøministeren for at sikre en hurtig og effektiv reaktion fra dansk side i denne sag,« siger Per Clausen i en skriftlig kommentar.

Ifølge Politiken viser den nye undersøgelse af industrikemikalier, som er gennemført i samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn, griber en tredjedel af de 96 testede hormonforstyrrende stoffer forstyrrende ind på sædcellerne, og det kan ødelægge sædkvaliteten. Stofferne anvendes blandt andet i de UV-filtre, der bruges i solcremer.

Forskningen har indtil nu vist, at de hormonforstyrrende stoffer kan være særligt skadelige hos fostre og børn. Denne nye opdagelse føjer dermed et nyt perspektiv til debatten om de skadelige stoffer.