S: Espersens udtalelse er »barbarisk«

Søren Espersens udtalelser om, at vi skal bombe civile områder i kampen mod Islamisk Stat, vækker harme hos Socialdemokraterne.

Det er »udansk«, at Søren Espersen vil bombe civile områder, siger S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er både »barbarisk« og »udansk«, når Søren Espersen (DF) foreslår at bombe Islamisk Stats krigere, selvom de befinder sig i civile områder. Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører og tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

»Den danske indsats, hvor vi har bombet ISIL (Islamisk Stat, red.) i Irak, går ud på at ramme terrorister og ikke civilbefolkningen. Vi er der for at beskytte civile, ikke for at bombe der, hvor de bor. Derfor er det, Søren Espersen og Dansk Folkeparti lægger op til, både barbarisk og udansk,« siger han.

Tidligere søndag udtalte Søren Espersen (DF), udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, at hvis den internationale koalition vil vinde krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, skal bombetogterne også ramme civile områder, hvis det er her de militante opholder sig, selvom det betyder civile tab.

Ifølge Søren Espersen bruger Islamisk Stat civile som skjold, og han foreslår derfor en ordning, hvor man giver militante 24 timer til at evakuere civile, inden man bomber. Men man skal bombe, selvom de civile ikke bliver evakueret.

Danske F-16-fly har indtil for nylig deltaget i kampen mod Islamisk Stat i Irak, og hvis de skal tilbage, skal det være med det samme udgangspunkt, nemlig at beskytte civilbefolkningen, mener Nicolai Wammen.

»Udgangspunktet for den danske indsats er at beskytte civilbefolkningen og passe godt på Danmark. Det gør vi bedst ved at slå hårdt til mod Islamisk Stat. Det har vi også gjort, men vi gør det på en måde, så vi hver gang gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at undgå civile tab. Det skal vi også gøre for fremtiden,« siger han og fortæller, at Danmark tidligere har undladt at rette angreb mod Islamisk Stat, fordi risikoen for civile mål var for stor.

Jeppe Kofod, der er formand for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet og tidligere formand for Udenrigspolitisk Nævn, kalder Søren Espersens udtalelser »groteske og vanvittige«.

»Det er i virkeligheden at acceptere krigsforbrydelser og brud på Genevekonventionen, og jeg fatter simpelthen ikke, at formanden for Udenrigspolitisk Nævn kan foreslå noget så vanvittigt. Så jeg håber virkelig, at han trækker sine udtalelser tilbage, og også gerne, at hans partiformand og statsministeren går ud og siger, at det her er ikke det, Danmark står for,« siger han.

Det har fået gruppeformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, til at understrege, at Espersens udtalelser ikke betyder, at kvinder og børn skal jages.

På Twitter skriver udenrigsminister Kristian Jensen (V), at »vi skal ikke besvare terror med terror. Vi skal besvare terror med styrket, international kamp mod terroristerne.«