S er ude af forhandlinger om nyt kontanthjælpsloft

Det bliver uden socialdemokratiske fingeraftryk, når der skal laves et moderne kontanthjælpsloft. Oppositionspartiet er ude af forhandlingerne, der nu kun tæller regeringen og blå blok.

Socialdemokraterne sidder ikke med ved forhandlingsbordet, når regeringen skal indgå en aftale om at indføre et kontanthjælpsloft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Socialdemokraterne sidder ikke med ved forhandlingsbordet, når regeringen skal indgå en aftale om at indføre et kontanthjælpsloft.

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at partiet slet ikke har været med til møder i Beskæftigelsesministeriet og altså på forhånd har meldt sig ud af forhandlingerne.

»Regeringen lægger op til at sætte kontanthjælpen markant ned for mennesker, som har meget svært ved at komme i arbejde. Selvfølgelig skal det kunne betale sig at arbejde, men det her vil ramme familier og ikke mindst børnefamilier meget, meget hårdt,« siger Nicolai Wammen.

I sit udspil til et såkaldt moderne kontanthjælpsloft lægger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) op til, at den såkaldte 225 timers regel genindføres - og udvides. Den betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet ved at arbejde minimum 225 timer i løbet af et år.

Ifølge Nicolai Wammen har 225 timers reglen været adgangsbilletten til forhandlingerne med regeringen, og den ønskede Socialdemokraterne ikke at indløse.

»Vi har set en regering, der optræder meget arrogant i forhold til kontanthjælpsforhandlingerne. Socialdemokraterne har skullet acceptere alle regeringens ønsker, før vi kunne komme med i forhandlingslokalet, og sådan plejer man ikke at forhandle i Danmark,« siger han.

Er det ikke dumt at afskære jer selv muligheden for at sætte socialdemokratiske fingeraftryk på kontanthjælpsloftet?

»Regeringen har lagt en linje for dagen, der tydeliggør, at man ikke vil have Socialdemokraterne med i et forlig. Det er ærgerligt, at regeringen og Dansk Folkeparti er så optagede af at skære på de familier, der har mindst i Danmark, at man ikke kan samle et bredt flertal,« siger Nicolai Wammen.

I har flere gange sagt, at I vil være en forhandlingspartner for regeringen, og at I gerne vil indgå brede forlig. Hvordan hænger det sammen med, at I nu slet ikke går med til forhandlingerne?

»Nu er det jo regeringen, der vælger at have ultimative krav, som gør det umuligt at lave et bredt forlig med Socialdemokraterne. Det er regeringen, der på forhånd har besluttet sig for, at den vil lave aftalen alene med de blå partier, og det er ærgerligt,« siger Nicolai Wammen.

Udgangspunktet for regeringens kontanthjælpsloft er, at kontanthjælpsmodtagere skal have en større økonomisk gevinst ved at tage et job i den lave ende af lønskalaen.

Et ægtepar med to børn, hvor både mor og far er på kontanthjælp, får i regeringens udspil 3.100 kroner mere om måneden, hvis den ene kommer i job til en løn på 18.500 kroner. Det er 1.200 kroner mere end i dag.

Derudover lægger regeringen op til at fratage kontanthjælpsmodtagere retten til ferie.

Forhandlingerne fortsætter nu med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative.