S er skeptisk over for kropskamera på politibetjente

USA har gode erfaringer med at montere et lille videokamera på politibetjente. Flere danske partier vil afprøve ordningen i Danmark, men Socialdemokraterne er skeptiske over for øget overvågning.

Socialdemokraternes Trine Bramsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultaterne fra udlandet viser, at antallet af klager mod politiet samt politiets magtanvendelse mod borgere daler, hvis betjentene går rundt med et lille videokamera på vesten. Det har fået flere danske partier til at foreslå en lignende forsøgsordning i Danmark, men Socialdemokraterne er tøvende.

»Vi mener, at man skal være varsom, før man begynder at indføre øget overvågning. Desuden skal man huske på, at det danske retssystem og tilliden til det danske politi er markant forskelligt fra det amerikanske. Men vi tager gerne en politisk diskussion og vender alle elementer,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Dansk Folkeparti og SF foreslår i Information at lave et forsøg med kropskamera på danske betjente, mens De Konservative og Enhedslisten kalder det et spændende tiltag. Venstre og De Radikale mener ikke, at der er behov for kropskamera på danske betjente.

Trine Bramsen understreger, at flere kameraer i det offentlige rum påvirker borgernes ret til privatliv.

»Der er også andre negative sider forbundet med overvågningen. Blandt andet er der nogle vinkler, kameraet ikke kan filme og situationer, hvor kameraet ikke kan vise alle nuancerne,« siger hun.

Samtidig peger retsordføreren på, at det ikke er gratis at indkøbe og vedligeholde udstyret, hvis kropskameraerne bliver indført.

»Det koster noget at indføre kameraer, og de penge kan man også bruge til at forbedre retssikkerheden på andre måder. Vi skal diskutere, om det er øget overvågning, vi vil, eller om der er andre instrumenter, vi vil bruge for at skabe større gennemsigtighed og retssikkerhed.«

Hos regeringspartnerne i De Radikale henviser man i Information til, at man er ved at indføre numre på politibetjentene, og at det gerne skulle hjælpe i klagesager fremover.