S er sikre på medicinkortets sikkerhed

Man skal ikke frygte for sikkerheden ved Det Fælles Medicinkort, der rummer dybt personlige oplysninger, som op mod 200.000 personer får adgang til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker ikke bekymring hos Socialdemokraterne, at op mod 200.000 ansatte i sundhedssektoren i de kommende måneder via Det Fælles Medicinkort (FMK) får adgang til dybt personlige oplysninger om borgernes medicinforbrug og sygdomme.

Den socialdemokratiske melding kommer, selv om blandt andre Forbrugerrådet og Etisk Råd i Morgenavisen Jyllands-Posten giver udtryk for, at sikkerheden omkring medicinregistret halter.

»Man skal lytte til folk, men man skal også forstå, at Det Fælles Medicinkort har været gennem en lang, lang fase, hvor interessenter og parter har haft mulighed for at give indspark. Min klare opfattelse er, at sikkerheden er i orden,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Personkredsen, der får adgang til borgernes helbredsoplysninger, er for bred, og cpr-nummeret er en alt for nem adgangsnøgle til de personfølsomme oplysninger, lyder kritikken. Det er blandt andet læger, sygeplejersker, og SOSU-assistenter, der får adgang til registret, og der har allerede været flere tilfælde af misbrug.

Ifølge Nationalt Sundheds-it under Statens Serum Institut har man i de senere år politianmeldt en til fem sundhedspersoner årligt, som uretmæssigt har skaffet sig adgang til borgeres medicinoplysninger. Derudover kommer sager, som forurettede selv politianmelder.

Klare fordele

Flemming Møller Mortensen understreger, at det er autoriserede personer, som får adgang til oplysningerne.

»Så de ved, hvilket ansvar de handler under,« siger han og nævner, at den enkelte borger altid kan se, hvem der har været inde og se vedkommendes oplysninger.

Flemming Møller Mortensen påpeger, at medicinkortet giver en række klare fordele:

»Ud i det yderste led vil man lynhurtigt kunne tjekke, hvilken medicin der skal tages hensyn til og så igangsætte den rigtige behandling. Det er et kæmpeskridt fremad«.

Hvad siger du til de kritikere, der mener, at registret er et skridt i retning af mere overvågningssamfund?

»Det har på ingen måde noget med overvågning at gøre. Hvis nogen prøver at hæfte sådan et begreb på, er det totalt misforstået. Det her er et spørgsmål om kvalitetsforbedring, hurtig indsats og et spørgsmål om, at man får fjernet en hel masse bureaukrati i et system, som har været præget af tunge arbejdsgange,« siger Flemming Møller Mortensen.