S er »nysgerrige« på Lejerbo-forslag, der vender »skraldespandsydelse« på hovedet

Politikerne er nødt til at lytte til et forslag om, at beboerne i Mjølnerparken skal tvinges til at tage et job eller flytte, lyder det fra Socialdemokraterne.

Foto: Asger Ladefoged. Mjølnerparken på Nørrebro i København
Læs mere
Fold sammen

Socialdemokraterne erklærer sig nu åbne for et kontroversielt forslag om at fjerne retten til kontanthjælp for beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro.

I stedet skal kontanthjælpsmodtagerne have en jobgaranti, hvor de skal acceptere et tilbudt arbejde eller flytte fra deres lejlighed.

Og det forslag bliver politikerne nødt til at se seriøst på, mener partiets medlem af Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget, Mattias Tesfaye.

»Der behov for at få prøvet nogle nye idéer i nogle afgrænsede området. Det er vi nysgerrige på, og jeg synes, man skal passe på med at skyde sådan noget ned,« siger Mattias Tesfaye.

»Vi må erkende, at selvom der er postet virkelig mange penge, ressourcer og politisk opmærksomhed i gennem mange år, så er beskæftigelsesfrekvensen ikke kun blandt ikke-vestlige indvandrere, men i specifikke boligområder så ringe, at vi som politiks parti ikke kan tillade sig at afvise kreative ideer fra folk, der arbejder med det i praksis,« siger han.

Trappevask og istandsættelse af lejligheder

Forslaget skal i første omgang være en forsøgsordning i Mjølnerparken, og er lavet af formanden for Lejerbos sociale indsats i området, Eskild Dahl Pedersen, som mandag præsenterede forlaget for beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et møde i Beskæftigelsesministeriet.

Eskild Dahl Pedersen mener, at boligforeningen kan skaffe job til samtlige af de mere end 350 kontanthjælpsmodtagere i området, og hvis de ikke vil tage imod arbejdet, skal Lejerbo kunne smide dem ud af deres lejlighed og anvise dem en ny et andet sted.

Arbejdet kan være alt fra at vaske trapper til at passe en legeplads nogle timer om ugen for de svageste kontanthjælpsmodtagere, mens andre kan blive lært op i f.eks. at sætte fraflyttede lejligheder i stand.

Lejerbo har haft succes med at få unge over i arbejde og uddannelse på den måde, og det synes Mattias Tesfaye lyder spændende.

»Kontanthjælpssystemet fungerer i dag ikke efter de oprindelige intentioner. Det er blevet lidt en skraldespandsydelse for alle mulige mennesker, der er faldet ud af sygedagpenge, er på førtidspension eller på anden måde er en del af kontanthjælpssystemet. Lejerbo siger man er nødt til at vende det på hovedet, og at de har haft succes med det blandt de unge, og det synes jeg lyder interessant at kunne skalere op til at gælde andre,« siger Mattias Tesfaye, der understreger, at partiet ikke har lagt sig fast på et endeligt tilsagn til forslaget, som det ligger nu.

Han er samtidig skeptisk i forhold til, om alle kontanthjælpsmodtagere vil være i stand til at tage et arbejde.

»Men grunden til, at jeg ikke bare skyder det ned med det argument, er, at jeg erkender, at det system, vi har fået skruet sammen i velfærdsdanmark, har en tendens til at holde folk ude af arbejdsmarkedet. Og mange af dem bor i samme boligområde. Han(Eskild Dahl Pedersen, Red.) er en af dem, der har forsøgt at arbejde med det i et sådant område og har lidt små succeser med det. Det synes jeg er værd at lytte til,« siger Mattias Tesfaye.