S: Dyr jobrotation er en succes

Selv om der har været et merforbrug på 754 millioner kroner for jobrotation, er ordningen en stor succes, mener Socialdemokraterne. Og problemet er løst, påpeges det.

Jobrotationen er en succes, mener Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at den såkaldte jobrotationsordning har kostet 754 millioner kroner mere end budgetteret.

Sådan siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), efter Berlingske fredag skriver, at der er sket en overskridelse af budgettet på hele 88 procent.

»Vi har siden 2013 vidst, at beløbet, som bruges på denne rigtig gode ordning, ville være kraftigt stigende i 2014 og faldende fra 2015 og fremefter, fordi det hul med at virksomhederne brugte ordningen til lærlinge kostede dyrt. Det er nu lukket fuldstændig,« siger han.

Lennart Damsbo-Andersen henviser til budgetoverskridelsen i 2013, da virksomheder begyndte at lade medarbejdere vikariere for egne lærlinge og dermed scorede offentlige midler. Det hul lukkede daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører er godt tilfreds med, at jobrotationsordningen bruges flittigt, og de mange skattekroner er langt fra spildte.

»Vi kan se, det er en af de metoder, der virker. Vi får uddannet og efteruddannet medarbejdere, og får flere ud i ordinært arbejde. Så på den måde er det virkelig en succes. Det uhensigtsmæssige har været, at der kom lærlinge ind i ordningen, hvilket ikke var tanken fra start. Det hul er lukket, men det betyder, at der er et større træk på ordningen end oprindeligt forudset,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

I Venstre er man ikke helt så positiv over jobrotationsordningen. Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) mener, beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) bør kalde forligskredsen sammen for at sikre, økonomien til hele beskæftigelsesindsatsen ikke løber fuldstændig løbsk.

Den tanke kan Lennart Damsbo-Andersen godt bakke op om, selv om han ikke mener, der er behov for en overhaling af området.

»Jeg synes, det er fint, at vi i forligskredsens sætter os sammen og kigger på, hvordan det går med ordningen. Men vi er blevet løbende orienteret om udviklingen, og det er Hans Andersen også. Der er ikke noget, der er løbet løbsk, selv om beløbet er større end oprindeligt forudset. Vi har i forligskredsen været klar over, at dette beløb ville være stort,« siger Lennart Damsbo-Andersen og tilføjer:

»Man skal huske på, at hele tallet ikke er en ren udgift. Når man tager højde for de dagpenge og den kontanthjælp, man har sparet, er udgiften netto på godt 300 millioner kroner. Så det er slet ikke de tal, som nævnes rundt omkring.«