S: Det hjælper ikke at låse pigebander inde

Det er problematisk, at de piger, der torsdag overfaldt Naser Khaders datter, kan fortsætte med at begå kriminalitet, selv om de bor på institution. Men det hjælper ikke at låse døren, mener S-ordfører Trine Bramsen.

Naser Khaders 14-årige datter efter overfaldet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge bør ikke kunne fortsætte med at begå kriminalitet, når først de er i en institutions varetægt, sådan som det skete torsdag, da en pigebande overfaldt Naser Khaders 14-årige datter.

Men løsningen er ikke at låse pigerne inde, siger Trine Bramsen (S), retsordfører for Socialdemokraterne.

»Det er en meget meget alvorlig sag, som vi skal tage dybt seriøst. For mig at høre tyder noget på, at det ikke er den rigtige metode, der bliver anvendt overfor dem nu,« siger hun.

De to piger, der beskyldes for at stå bag overfaldet, bor på institutionen MultifunC på Amager, hvor de ansatte ikke har mulighed for at låse dørene og forhindre de anbragte børn i at forlade stedet. Derfor står det de unge frit for at forlade institutionen og bevæge sig rundt som det passer dem.

MultifunC fik sidste år en søsterinstitution i Viby ved Aarhus. Denne institution arbejder efter samme principper med samme målgruppe, men oplevede hurtigt store problemer med unge, der forlod adressen uden tilladelse og begik ny kriminalitet. Som en direkte følge har denne institution bedt om lov til at indføre en delvist lukket model, hvor særligt vanskelige unge kan tilbageholdes mod deres vilje, skriver BT.

Men låste døre er ikke vejen frem, mener Trine Bramsen.

»Dilemmaet er, at det ikke er løsningen at spærre de helt unge piger inde resten af deres liv. Løsningen er at få dem ud af kriminalitet. Men det lyder som om, at det ikke er den helt rigtige medicin, der bliver brugt. Det er dybt problematisk, at pigerne kan begå ny kriminalitet, når de er i institutionens varetægt,« siger hun.

Selv om Trine Bramsen ikke synes, at det er en løsning at bure de unge piger inde, så er hun åben over for, at det kan være nødvendigt med låste døre af og til.

»I mindre omfang kan det være nødvendigt at låse døren, men løsningen på pigernes kriminalitet bliver aldrig fængselslignende tilstande,« siger hun.

»Vi skal diskutere det med institutionerne, for det overfald, der er sket, er på ingen måde acceptabelt, og jeg er dybt overrasket over at det kan ske,« siger Trine Bramsen.