S: »Det gør lige så ondt på en far at miste et barn«

Socialdemokraterne vil give faderen til et dødfødt barn mulighed for længere orlov uden at pille ved moderens rettigheder.

Foto: Gitte Kjærbøl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne er åbne for en lovændring, så faderen til et dødfødt barn kan få længere orlov.

Som reglerne er i dag, kan en mor til et dødfødt barn få 14 ugers orlov til at bearbejde sorgen, mens en far blot kan få 14 dage. Og det er et problem, lyder det fra ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

»Det gør nøjagtig lige så ondt på en far at miste sit barn som på en mor. Derfor synes jeg, vi bør give fædre nogle bedre rettigheder og bedre muligheder for at holde sorgorlov. Som det er nu, er det jo helt urimeligt og diskriminerende,« siger Rasmus Horn Langhoff, der understreger, at han er glad for de »gode« rettigheder til mødrene.

Udmeldingen kommer efter, at en række eksperter over for Jyllands-Posten fredag efterlyser ny lovgivning på området. Flere af eksperterne anfægter også, at en mor, der aborterer mellem 12. og 20. uge, kan få gratis psykologhjælp, mens en far selv må til lommerne.

Ligesom Socialdemokraterne er Venstre klar til at give sørgende fædre længere orlov. Partiets socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), foreslår, at moderens 14 ugers orlov og faderens 14 dages orlov lægges sammen, så familien selv kan fordele ugerne.

Rasmus Horn Langhoff hilser velkommen, at Venstre er villig til at gå ind i dialogen, men han tvivler stærkt på, at partiets model er den rigtige.

»Hvordan er det lige, at et forældrepar skal finde ud af, hvem der er mest ked af det? Men jeg er sådan set villig til at diskutere alle modeller. Min tilgang til det her er, at det ikke er mødrenes ret, vi skal pille ved. Det, der er behov for, er at give fædrene nogle bedre rettigheder,« siger ligestillingsordføreren.

I 2013 var der 359 dødfødte børn og børn, der døde i deres første leveuge.