S: Det bør undersøges, om Marcus kan få dispensation

Socialdemokraterne vil kigge på, om 19-årige Marcus kan få dispensation i forsøget på at finde sin biologiske mor, hvis æg blev byttet om på en fertilitetsklinik. Den unge mand har nemlig ramt en mur i jagten på moren, fordi oplysningerne er beskyttet af tavshedspligt.

Marcus Vestergaard Pedersen fortsætter jagten på sin biologiske mor og har indsendt en klage til Sundhedsstyrelsen, som, han håber, vil give ham adgang til oplysningerne om sin mor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske kan Marcus Vestergaard Pedersen få politisk hjælp til at finde sin biologiske mor, efter en fertilitetsklinik byttede om på æg og sæd, så den i dag 19-årige mand slet ikke blev født af sin biologiske mor.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), mener, at det bør undersøges, om der kan gives dispensation i sagen, hvor oplysningerne om moren er beskyttet af tavshedspligt.

»Det er en rigtig uheldig sag med en menneskelig fejl, som forhåbentlig er enestående,« siger S-ordføreren.

Marcus Vestergaard Pedersen har indsendt en klage til Sundhedsstyrelsen, som, han håber, vil hjælpe ham til at få adgang til oplysningerne om sin mor.

Flemming Møller Mortensen understreger, at politikerne generelt bør holde sundhedslovens bestemmelse om tavshedspligt.

»Vi har en rigtig god lov i forhold til tavshedspligt, og det er der en bred politisk enighed om. Men i denne sag er der lidt force majeure i, at det er en klar fejl, der er begået,« siger han.

Fordi der er tale om så klar en fejltagelse, bør der altså foretages en vurdering af, om loven kan lempes i Marcus Vestergaard Pedersens tilfælde, hvor den biologiske mor efter alt at dømme selv ønskede barnet, lyder det fra Flemming Møller Mortensen.

»Der kan godt være en situation her, hvor DNA-moren og søn kunne have stor glæde af at blive forenet. Derfor må det naturligvis vurderes, om der skal åbnes op for undtagelser - og om der overhovedet kan åbnes op,« siger han.

Det har indtil videre ikke været muligt for Berlingske at få svar på spørgsmål angående sagen fra Sundhedsstyrelsen.

TV: Mød Marcus her

 

»Vi har en rigtig god lov i forhold til tavshedspligt, og det er der en bred politisk enighed om. Men i denne sag er der lidt force majeure i, at det er en klar fejl, der er begået.«

Posted by Berlingske on 23. juli 2015