S: Der findes ikke tusindvis af Dovne Roberter i Danmark

Ny analyse får Socialdemokraterne til at angribe Venstre for at male et billede af, at alle langtidsledige i Danmark hellere vil være på kontanthjælp end at tage et arbejde.

Alle langtidsledige i Danmark ligger ikke og dovner på sofaen derhjemme, mens kontanthjælpen tikker ind på kontoen hver måned, i stil med den omdiskuterede Dovne Robert.

Det skulle man ellers tro, sådan som Venstre omtaler kontanthjælpsmodtagerne, lyder det fra Socialdemokraterne, efter en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) gør op med myten om, at det for mange ikke kan betale sig at tage et arbejde.

»Det er rigtig godt, at der kommer nogle flere fakta på bordet i den diskussion. Venstre prøver jo at male et billede af, at der findes 300.000 Dovne Roberter i Danmark, og at langtidsledige er nogen, der er skidtet selv og bare fiser den af på kontanthjælp. Og sådan forholder det sig simpelthen ikke,« siger den socialdemokratiske finansordfører, Jesper Petersen (S).

Han henviser til, at Venstre tidligere har meldt ud, at der er 330.000 danskere, som ikke har noget nævneværdigt stort økonomisk incitament for at tage et arbejde frem for at blive på kontanthjælp. Det tal og en række beregninger fra regeringen gør AE-rådet op med i sin analyse.

Analysen konkluderer, at en kasseassistent og en ufaglært lønmodtager, der hører til gruppen af lavtlønnede, har et rådighedsbeløb hver måned, der er mellem 2.000 og 5.000 kroner højere end en kontanthjælpsmodtagers.

»For Lars Løkke Rasmussen (V) er 2.000 kroner om måneden kun, hvad der svarer til et par sko. Men det er ikke virkeligheden for den almindelige familie ramt af langtidsledighed, at det er et ligegyldigt beløb. Derfor synes jeg også, at Venstre må komme lidt ud af busken, fordi de bruger denne her debat til at sige, at kontanthjælpen skal være lavere, og det bliver ikke vores politik at løse udfordringen på den måde,« betoner Jesper Petersen.

Han mener samtidig, at AE-rådets beregninger viser, at kontanthjælpen er »på et fornuftigt niveau«, og at den hverken skal sættes op eller ned«.

Venstres chefstrateg og tidligere finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), angriber derimod AE-rådet for at tage udgangspunkt i gennemsnitslønnen på de områder, der beskrives, og ikke i de laveste lønninger. Derfor vil det økonomiske incitament automatisk se højere ud.

Derudover afviser han også Jesper Petersens kritik af, at Venstre fremstiller de ledige som Dovne Roberter.

»Vi fører ikke kampagne mod nogen som helst. Vi vil bare gerne fremhæve, at naturlovene eksisterer stadigvæk, at økonomiske incitamenter betyder noget, og hvis det notorisk ikke kan betale sig at tage et arbejde, så handler mange mennesker selvfølgelig rationelt, så det er skudt helt ved siden af, hvad Jesper Petersen siger,« siger Claus Hjort Frederiksen.