S: Der er strammet op i Kriminalforsorgen

Socialdemokraterne erkender, at der er sket fejl i Kriminalforsorgen, efter det er kommet frem, at Omar El-Hussein trods advarsler om radikalisering fik lov at omgås en anden radikaliseret fange. Men partiet henviser til, at der allerede er strammet op.

Læs mere
Fold sammen

Der er allerede blevet strammet op, hvad angår procedurer for fængselsbetjentes indberetninger om radikaliserede fanger. Det siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter der er kommet oplysninger frem, som stiller spørgsmålstegn ved Kriminalforsorgens håndtering af Omar El-Husseins fængsling forud for hans terrorangreb i København 14.-15. februar.

Flere medier har fået adgang til en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten om myndighedernes håndtering af Omar El-Husseins sag. Den viser, at Kriminalforsorgen tre gange blev advaret om tegn på, at Omar El-Hussein blev radikaliseret i fængslet, og at han trods det fik lov at omgås en anden radikaliseret fange.

»Først og fremmest undrer det mig, at der er nogle, som har lækket fortrolige oplysninger. Det er strafbart. Men når det er sagt, var der en grund til, at justitsministeren samme dag, som vi fik redegørelsen, gik ud og annoncerede 11 meget konkrete tiltag, der skal stramme op på Kriminalforsorgens processor i forhold til radikalisering. En af de opstramninger handlede netop om indberetninger, og den procedure er allerede ændret,« siger Trine Bramsen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde 19. marts 11 punkter, som hun har bedt myndigheder og eksperter følge op på, så Danmark i fremtiden står stærkere mod terrorangreb.

Det handlede blandt andet om, at »Kriminalforsorgen etablerer klare procedurer for, hvordan medarbejderne i kriminalforsorgens institutioner indberetter tegn på radikalisering hos indsatte«. Desuden skal der »både lokalt og centralt i kriminalforsorgen følges op på tegn på radikalisering, herunder ved underretning af PET (Politiets Efterretningstjeneste red.)«.

Trine Bramsen erkender altså, at der er sket fejl i Kriminalforsorgens håndtering af Omar El-Husseins fængsling.

»Da vi modtog redegørelsen, var der åbenlyst processer i Kriminalforsorgen, som kaldte på ændringer. Nogle af dem blev sat i gang med det samme, og en lang række øvrige tiltag er der ved at blive strammet op på. Så for os er der ikke nogen tvivl om, at der ikke har været styr på processerne, men det er også baggrunden for, at vi gik ud og krævede ændringer,« siger hun.

Justitsministeren har ikke ønsket at kommentere oplysningerne i den fortrolige redegørelse, men henviser til Trine Bramsen. Kriminalforsorgen har heller ikke nogen kommentar, men henviser til justitsministerens 11 tiltag, der skal rette op på området.