S: Der blev lyttet til os

Socialdemokraterne har som de første forhandlet kvalitetsreform med regeringen og fastholder, at lønkravet i det offentlige skal på bordet.

Helle Thorning-Schmidt er indstillet på et bredt forlig omkring en kvalitetsreform med regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Mødet mellem finansminister Lars Løkke Rasmussen og Bendt Bendtsen på den ene side og topsocialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt, Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov varede i over en time, og efterfølgende kunne Heller Thorning-Schmidt berette, at regeringen var blevet præsenteret for tre krav til velfærdsrettigheder og et krav om mere løn til de offentlige ansatte.

- Vi er meget indstillet på at opnå et resultat. Det vi har sagt til regeringen, er, at vi er meget optaget af lønspørgsmålet. Vi tror, det bliver vigtigt for at kunne tiltrække tilstrækkeligt mange mennesker til den offentlige sektor, at de bliver lønnet ordentligt, sagde Helle Thorning-Schmidt, og understregede, at regeringen er under pres i spørgsmålet om løn.

- Vi er jo nødt til at minde regeringen om, at der tilsyneladende er et flertal i folketinget for at give mere i løn til de offentligt ansatte. Vi har sagt meget tydeligt, at løn er meget vigtigt for os, sagde hun

Socialdemokraterne benyttede også mødet til at fremføre deres krav om velfærdsrettigheder. Partiet ønsker at styrke den offentlige sektor ved hjælp af konkrete rettigheder til borgerne, men partiets 24 velfærdsrettigheder, er til lejligheden skåret ned til tre.

- Det skal simpelthen være sådan at borgerne ved, hvad de har at regne med, når de møder den offentlige sektor. Derfor har vi sagt, at vi er optaget af lektiehjælp i skolerne. Vi tror, det kan løfte utroligt mange børn. Vi vil gerne give børnene et måltid mad i vuggestuer og daginstitutioner, og så er vi blevet mere og mere opmærksomme på, at der er masser af mennesker, der bliver udskrevet fra et hospital, som skal vente ganske lang tid på genoptræning, og det er en elendig situation for den enkelte, men det er også dårligt samfundsøkonomi, sagde hun.

Blev der lyttet?

- Det tror jeg nok, der blev. Men vi kan først måle det, når vi kommer længere hen i forløbet. Men det er mit indtryk, at der blev lyttet til det, vi sagde.

Er I i gang med realitetsforhandlinger?

- Det håber jeg virkelig at vi er. Men det skal også stå helt klart, at når Socialdemokraterne er med i det her, så skal det også kunne ses, at vi har været her. Dere r ingen grund til, at vi skal være med i en aftale, hvis det ikke også kan ses, at der er kommet socialdemokratiske mærkesager igennem, og det er det, jeg kæmper for.

Kan I mærke at der har været et valg, hvor der er sagt ”bredt samarbejde”?

- Det kan vi først måle, når vi ser, om der har været et resultat. Og der skal nogle møder til. Det jeg kan sige nu, er, at vi har haft et udmærket møde, hvor vi har lagt nogle af vores ideer og krav på bordet, og nu må vi så se, om vi kommer igennem med noget af det.

- Det ville være forkert at sige, at regeringen er meget begejstret for vores forslag om, at der skal være mere i løn til de offentlige ansatte, og det er heller ikke sådan, at de er fantastisk vilde med, at vi skal give borgerne flere rettigheder i den offentlige sektor. De synes ikke det er en god ide, men det synes vi. Og det er derfor vi er her, sagde Helle Thorning-Schmidt.