S: De to forsvundne på tålt ophold er ikke terrorister

Socialdemokraterne mener ikke, at der et belæg for atige, at den forsvunde gruppe personer på tålt ophold er terrorister.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ti personer, der har været på tålt ophold og nu er meldt forsvundet, er ikke terrordømte og er højst sandsynligt rejst ud af landet.

Det siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter ti udlændinge på tålt ophold ifølge Søndagsavisen er forsvundet i den blå luft.

I september skrev Søndagsvisen, at 21 af de over 60 personer, der levede på tålt ophold, ifølge eget udsagn har begået alvorlige krigsforbrydelser som Taleban-krigere.

Trine Bramsen understreger, at personer, der er dømt for terror, ikke ville kunne slippe ud af myndighedernes søgelys.

»Vi har ikke grund til at tro, der skulle være terrorister blandt de her folk. Terrorister vil sidde i fængsel eller være overvåget meget nøje af PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.), så jeg kan ikke genkende billedet af, at de skulle være terrordømte,« siger Trine Bramsen.

Tålt ophold dækker over herboende udlændinge, der har begået kriminalitet i Danmark eller udlandet, men som ikke kan sendes hjem, da de risikerer at blive dræbt, tortureret eller på anden forfulgt i deres hjemland. De personer, der har udstået deres straf og lever på tålt ophold, skal flere gange om ugen melde sig til myndighederne.

Trine Bramsen vil gerne kunne stille skærpede krav til personerne på tålt ophold, men det er ikke muligt med de konventioner og regler, Danmark skal leve op til, forklarer hun.

»Vi er sådan set villige til at gøre alt, hvad der kan gøres for at holde dem under nøjere opsyn. Men de borgerlige forsøgte ligesom os også at komme med gode forslag uden held, da de sad i regeringen,« siger hun og afviser blandt andet et forslag fra Dansk Folkeparti om at gøre brug af fodlænker. Det kan man ikke ifølge loven, lyder det fra Trine Bramsen.

Hun tror på, at de forsvundne personer er rejst ud af Danmark.

»Vi håber meget, at her mennesker er rejst ud af landet. De har ikke noget at gøre her og er ikke velkomne, og vi håber, at de er rejst ud, hvilket der er meget, der tyder på,« siger hun.