S: CPR-nummer skal ikke bruges som ID

Det skal ifølge Socialdemokraterne være umuligt at bruge CPR-nummeret som eneste identifikation til for eksempel at optage lån.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være mere klare regler for, hvad man kan bruge sit CPR-nummer til. Og ikke mindst hvad man ikke kan bruge sit CPR-nummer til.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet ved en fejl kom til at offentliggøre 900.000 danskeres CPR-numre.

»Det afgørende er selvfølgelig, at CPR-nummeret ikke kan misbruges af andre, eksempelvis til at oprette telefonabonnementer, lån eller andre købsaftaler. Og der har vi et meget stort fokus på at få virksomhederne til at forstå, at de ikke må godtage CPR-nummeret som identifikation af en borger,« siger Trine Bramsen.

Socialdemokraterne mener dog ikke, at CPR-systemet skal skrottes. Der er stadig fordele ved de ti cifre, selv om de på nuværende tidspunkt kan misbruges.

»Udfordringen omkring CPR-numre er ikke CPR-nummeret i sig selv. Det er vi jo glade for, når vi for eksempel ligger i ambulancen eller på hospitalet. I sundhedsvæsenet er vores CPR-nummer en rigtig god og brugbar identifikation af borgeren, også til at finde ud af hvad der ligger af tidligere hændelser,« siger Trine Bramsen.

Udfordringen ligger i, hvordan CPR-nummeret bruges, understreger retsordføreren.

»Og der har vi et meget stort fokus på at få virksomhederne til at forstå, at de ikke må godtage CPR-nummeret som identifikation af en borger,« siger hun og foreslår:

»Virksomhederne kan ringe borgerne op eller bruge adresseoplysninger og andre matchende oplysninger«.

De 900.000 CPR-numre var tilgængelige på den såkaldte Robinsonliste, som er en oversigt over danskere, der ikke ønsker reklamer i deres postkasse, i cirka 50 minutter onsdag aften.