S-borgmestre vil have minister til at skrotte håndtrykslov

Socialdemokratiske borgmestre lægger afstand til VLAK-regeringens omstridte håndtrykslov, der blev indført i Inger Støjbergs (V) tid som udlændinge- og integrationsminister.

Forhenværende Udlændinge- og integrationsminsiter Inger Støjberg giver hånd til nye statsborgere i Eigtveds Pakhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Forud for Socialdemokratiets kongres holder flere S-borgmestre nu den tidligere VLAK-regerings omstridte håndtrykslov ud i strakt arm.

Loven kræver, at personer, der ansøger om dansk statsborgerskab, skal give hånd til en borgmester eller anden embedsmand ved en såkaldt grundlovsceremoni.

Men ifølge en række S-borgmestrene bør det droppes. Borgmester på Lolland Holger Schou Rasmussen (S) kalder håndtryksloven for symbolpolitik, et skråplan og »udansk.« Det skriver DR.

Han bakkes op af Hans Stavsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn, Ulla Vestergaard (S), borgmester i Thisted, Ole Bonnesen (S), borgmester i Syddjurs, samt Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj.

Borgmestrene rækker hånden ud til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i håb om, at han vil skrotte loven.

Flere borgmestre var kritiske før valget

Endnu flere socialdemokratiske borgmestre så kritisk på loven, da regeringens farve var blå. Men deres kritik er forstummet efter folketingetsvalget, skriver DR.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), kaldte for et år siden loven for »fjollet symbolpolitik,« men i dag ønsker han ikke at udtale sig.

Det samme gælder borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), som ligeledes var skeptisk over for håndtryksloven i det forgangne år.

Her ses Mattias Tesfaye (S) fotograferet ved overdragelsen af Udlændinge- og integrationsministeriet fra den tidligere minister Inger Støjberg (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Ministeren er fortsat tavs

Efter Mattias Tesfaye (S) er tiltrådt som udlændinge- og integrationsminister, har han endnu ikke taget stilling til, hvordan han vil forholde sig til loven fra ministerkontoret.

Udlændinge- og integrationsministeren har tidligere udtalt, at han først vil overvære flere ceremonier med håndtryk for bedre at kunne vurdere, hvorvidt de fungerer i praksis.

Loven blev vedtaget af den tidligere VLAK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet stemte ikke for loven – men partiet stemte heller ikke imod den, da loven blev stemt igennem i Folketinget.

Partiets daværende indfødtsretsordfører, Astrid Krag (S) udtalte dengang:

»Vi har sagt klart hele vejen igennem, at vi ikke skal lovgive om håndtryk.«