S-borgmestre kræver Jeppe Kofod tilbage

Både vælgerne og flere socialdemokratiske borgmestre opfordrer nu partiets ledelse til at give ordførerposterne tilbage til Jeppe Kofod.

Foto: Scanpix

Onsdag aften blev Jeppe Kofod – til stående applaus – genvalgt som spidskandidat for Socialdemokratiet på Bornholm.

Samtidig erklærede Kofod, at han er klar til at vende tilbage til det politiske arbejde på Christiansborg i næste uge. Det sidste stykke tid har den 34-årige socialdemokrat haft tænkepause, efter han i påsken havde sex med en 15-årig pige til et arrangement i partiets ungdomsorganisation, DSU.

Et stort flertal af de socialdemokratiske kredsformænd ønskede i tirsdags ifølge Ritzau at Jeppe Kofod skal have sine ordførerskaber tilbage.

Samme holdning gør sig gældende i en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget. Her svarer 23 ud af 36 kredsformænd ”ja” til, at Jeppe Kofod skal indtage sine ordførerskaber igen.

Samtidig mener 17 ud af 36 kredsformænd, at S-ledelsen har håndteret hele sagen omkring Jeppe Kofod forkert. Kun 8 ud af 38 kredsformænd mener, at S-ledelsen har håndteret sagen korrekt.

Endnu mere tydelig bliver holdningen, hvis man spørger de socialdemokratiske borgmestre. Ud af 15 S-borgmestre, som Berlingske Research har fået svar fra, svarer 11, at Jeppe Kofod skal have sine ordførerposter tilbage. Kun en enkelt S-borgmester svarer nej til spørgsmålet, mens de sidste tre ikke ønsker at svare på spørgsmålet.

En af de borgmestre, der opfordrer S-ledelsen til at invitere Jeppe Kofod helt ind i varmen igen, er Allan Holst, borgmester i Dragør Kommune.

- Både Kofod og partiets ledelse har fået den tænkepause, der har været nødvendig. Det, han har foretaget, står ikke i vejen for en fortsat politisk karriere. Kofod er dygtig, har politisk tæft og er et af Socialdemokratiets gode kort i fremtiden, siger Allan Holst, der bl.a. hæfter sig ved, at Jeppe Kofod ikke har begået nogle ulovligheder.

Også Ole Bjørstorp, borgmester i Ishøj, opfordrer Socialdemokratiets ledelse til at tage Jeppe Kofod til nåde.

- Jeg håber, han får ordførerposterne tilbage. Det hele er en sag, som aldrig burde have været en sag. Muligvis skulle Kofod have haft en påtale, men det er vildt overdrevet at gribe så drastisk til værks, siger Bjørstorp, der mener, at Socialdemokratiets ledelse overreagerede fra begyndelsen.

- Man burde lige have trukket vejret lidt, lænet sig tilbage og tænkt over, hvad for en sag, man havde med at gøre – i stedet for at køre den op, mener Ole Bjørstorp.

Samtidig visen en måling foretaget af Megafon for TV 2 Nyhederne, at 72 procent af vælgerne vil have, at Jeppe Kofod skal have den vigtige post som udenrigsordfører tilbage, mens kun 16 procent mener, at han fortsat skal være frataget den betydningsfulde post.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen. Ifølge Ritzau skal Carsten Hansen i dag have en snak med Jeppe Kofod om fremtiden i partiet.