S blokerede borgmesterkandidat - homovielser stod i vejen

Socialdemokraterne ville ikke have en borgmester, der nægter at vie homoseksuelle

Socialdemokraterne ville ikke have en borgmester, der nægter at vie homoseksuelle. (Foto: Sille Arendt/ Københavns Stift/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sille Arendt/ Københavns Stift

Ringkøbing-Skjern Kommune fik en ny borgmester onsdag aften, og det endte med at blive en Venstre-borgmester - ganske som det plejer.

Mere udsædvanlig er forhistorien, for Kristendemokraternes spidskandidat, Kristian Andersen, havde fået et kanonvalg og fordoblede partiets mandattal til seks. Flere troede, at kommunens mest populære politiker med 3200 personlige stemmer skulle sidde for bordenden. Især fordi Socialdemokraterne også brændende ønskede et systemskifte.

Men i 11. time indgik Socialdemokraterne alligevel en aftale med Venstre, og endnu en venstremand kan altså sætte sig i borgmesterstolen i Ringkøbing-Skjern, mens Socialdemokratiets Søren Elbæk er blevet viceborgmester.

To ting var for Søren Elbæk (S) afgørende: Den ene er homovielser.

Søren Elbæk (S) påpeger, at Kristian Andersen (KD) har udtalt, at han ikke som borgmester ønskede at foretage vielser af homoseksuelle

»Jeg tror ikke, at der skal så meget fantasi til at forestille sig, at det ville trække markante overskrifter i den nationale presse,« siger Søren Elbæk til DR P4 Midt & Vest.

Han mener, at det ville sætte et negativt fokus på Ringkøbing-Skjern og skade områdets ry.

»Det har meget med branding af kommunen at gøre, og der er man nødt til at forstå, at der er meget, meget mere på spil i Ringkøbing-Skjern Kommune, end lige præcis hvem der sidder i borgmesterstolen,« siger Søren Elbæk DR P4 Midt & Vest.

Han understreger, at han "fuldstændig respekterer" Kristian Andersens personlige værdisæt, men:

»Jeg synes bare ikke, han kan være borgmester,« siger Søren Elbæk til DR P4 Midt & Vest.

Han påpeger også, at Kristian Andersen er medlem af et parti, som nok er stort i Ringkøbing-Skjern Kommune, men som på landsplan står svagt, fordi partiet ikke er repræsenteret hverken i Folketinget eller i KL. Hans politiske netværk er altså væsentligt mindre end en socialcemokratisk eller Venstre-borgmesters.

»Jeg har hele tiden givet udtryk for, at Kristian Andersen ville være en svag borgmester,« siger Søren Elbæk til DR P4 Midt & Vest.

Derfor kom systemskiftet ikke i Ringkøbing-Skjern.

/ritzau/