S bakker »fuldt og helt« op om skrap kurs mod fremmedkrigere

Regeringen kan regne med opbakning fra Socialdemokraterne til at skærpe kursen over for Syrien-krigere, og partiet er klar til endnu flere skærpelser på området.

Foto: Linda Kastrup

Socialdemokraterne står »fuldt og helt« bag regeringens planer om at skærpe straffen for personer, der på eget initiativ rejser ud af Danmark for at deltage i krigshandlinger i Syrien eller Irak.

Folketinget førstebehandler torsdag to forslag fra regeringen, der vil hæve straffen til op til livstid for fremmedkrigere, ligesom hvervning eller opfordring til at tilslutte sig en »fjendlig væbnet styrke« skal kunne koste op til 16 års fængsel.

»Det er nogle anbefalinger, der kom fra Straffelovrådet, mens vi sad i regering. Så det er klart, at vi står fuldt og helt bag dem. Men kampen mod fremmedkrigere slutter ikke her,« siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

Politiet fik i marts mulighed for at fratage passet eller udstede rejseforbud, hvis myndighederne har mistanke om, at en person er på vej til at deltage i en væbnet konflikt.

Og flere stramninger kan være på vej, hvis det står til Socialdemokraterne.

»Vi har indført det med at inddrage passet, og nu kommer det her. Men jeg tror også, at vi vil se flere forslag i Folketinget. Det er jo et problem, hvor det handler om at forfølge de mennesker, der tilslutter sig ekstremistiske bevægelser og laver ulovlige krigshandlinger,« siger Trine Bramsen.

Hvilke skærpelser kunne du forestille dig?

»Vi bad også Straffelovrådet om at se på et generelt forbud mod indrejse til en række lande. Det har de bedt om længere tid til at se på, og der kunne jeg meget vel forestille mig, at der kunne komme nogle strafskærpelser, og at politiet får bedre redskaber til den del også,« siger Trine Bramsen.

Står det til regeringen, skal Politiets Efterretningstjeneste have adgang til oplysninger om flypassagerer via Skats toldregler. Det betyder, at tjenesten derved kan få information om terrormistænkte personers rejse til og fra Danmark.

Også den del af forslaget støtter Socialdemokraterne.

»Lige præcis når det handler om mennesker, der drager i ulovlig krig og tilslutter sig ekstremistiske bevægelser, så vil vi gå meget langt for at give politet og PET de nødvendige redskaber,« siger Trine Bramsen.