S-bagland: Skift ud i toppen af partiet

Flere socialdemokratiske kredsformænd og borgmestre kræver nu udskiftninger i partiets ledelse. Særligt står Helle Thorning-Schmidts højre hånd, politisk ordfører Henrik Sass Larsen, for skud.

Partimedlemmer i Socialdemokraternes bagland vil have ledelsen med formanden, Helle Thorning-Schmidt, i spidsen til at fjerne politisk ordfører Henrik Sass Larsen (tv.) og finansordfører Morten Bødskov (forrest) fra deres poster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrationerne over partitoppen er ved at koge over i dele af det socialdemokratiske bagland. Flere kredsformænd og borgmestre kræver nu udskiftninger på centrale pladser i partiets ledelse.

Særligt må politisk ordfører Henrik Sass Larsen og finansordfører Morten Bødskov tage imod tæsk, mens formand Helle Thorning-Schmidt får opbakning trods historisk lave meningsmålinger.

Berlingske Research har i en rundspørge kontaktet alle 44 socialdemokratiske borgmestre og 92 kredsformænd. Til spørgsmålet om, hvorvidt Socialdemokraterne bør udskifte politisk ordfører Henrik Sass Larsen, har 32 svaret. Kun en tredjedel bakker ham op, en tredjedel vil ikke svare eller svarer »ved ikke«, mens en tredjedel – otte kredsformænd og to borgmestre – mener, at han skal fyres fra posten.

De fleste, herunder de to S-borgmestre, vil ikke uddybe deres holdning yderligere, bl.a. af frygt for at blive lagt på is af ledelsen.

Formand for Utterslevkredsen, Jonas Jensen, er en af de få, som vil lægge navn til sin kritik.

»Fra mit synspunkt står Henrik Sass Larsen som en af ophavsmændene til en strategi om at mene så lidt som muligt om konkret politik og i stedet koncentrere sig om at lukke dagsordener ned og gå efter kortsigtede gevinster,« siger Jonas Jensen, der i stedet peger på Nick Hækkerup som et bud på en ny politisk ordfører hos Socialdemokraterne.

»Han har erfaring fra sin borgmestertid i Hillerød. Han kan noget politik og ved, hvordan samfundet fungerer,« mener Jonas Jensen.

Ligeglad
Formand for Vejenkredsen, Annemarie Kruuse, oplever, at partiets ledelse er blevet ligeglad med baglandet.

»Vi føler, der er kommet et led ind mellem os i baglandet og formanden. Der er noget galt i ledelsen, når den ikke lytter til baglandet, og her tænker jeg på den del af ledelsen, som ikke er Thorning,« siger Annemarie Kruuse, der dermed retter sin kritik mod Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov.

»Det er blevet designerpolitik med fokusgrupper, undersøgelser og statistikker – i stedet for at ledelsen hører på, hvad baglandet siger. De har kappet forbindelsen til rødderne,« mener Annemarie Kruuse.

Hun føler sig blandt andet stærkt provokeret af partitoppens reaktion på etableringen af Ritt Bjerregaards »Røde Skole.«

»Her gjorde flere unge socialdemokrater omkring Henrik Sass Larsen udtryk for, at de ikke tog Ritts Røde Skole alvorligt. Bl.a. argumenterede de med, at der ud over Ritt Bjerregaard ikke var nogen »kendte« socialdemokrater med som stiftere. Hvad er dog det for en holdning til sine medlemmer? Her er faktisk nogle socialdemokrater, der vil diskutere politik,« siger Annemarie Kruuse.

Hun har netop sendt en e-mail til folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen, som bor i hendes kreds. Her opfordrer hun Henrik Dam Kristensen til at viderebringe kritikken til den socialdemokratiske ledelse. Den berømte dråbe, der fik hende til at forfatte e-mailen, var S-ledelsens håndtering af Jeppe Kofod-sagen – personificeret ved gruppeformand Carsten Hansen.

»Jeg kan ikke leve med Carsten Hansens håndtering af Jeppe Kofod. Inden ledelsen overhovedet havde tænkt sig om, hængte gruppeformanden Jeppe Kofod ud i medierne. Det leddelsesmæssige aspekt er jeg dybt rystet over – sådan en leder kan jeg ikke bruge,« siger hun.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, oplyser, at man i partiet har aftalt ikke at deltage i en offentlig debat om, hvordan partiet bliver ledet.

»På et møde med vores kredsformænd og partistyrelse har vi besluttet os for, at vi ikke vil kommentere undersøgelser, som handler om Socialdemokraternes ledelse, og hvordan vi laver politik – det skal vi nok finde ud af med hinanden,« siger Henrik Sass Larsen.

Det synspunkt var Annemarie Kruuse enig i, indtil hun oplevede partitoppens håndtering af sagen om Jeppe Kofod. Men nu har hun fået nok, siger hun.

»Jeg er nået så langt ud, at jeg kun føler jeg bliver hørt, hvis jeg henvender mig gennem medierne. Det virker, som om vores partitop kun reagerer, når der står noget i aviserne, men i stedet burde de have mere respekt for deres bagland,« siger Annemarie Kruuse.