S: Arbejdsgivere må vise samfundsansvar

Arbejdsgiverne må for deres egen skyld se at få oprettet det nødvendige antal praktikpladser til de mange erhvervselever, der mangler, lyder det fra Socialdemokraterne.

Arbejdsgiverne skal tage sig sammen og oprette det nødvendige antal praktikpladser.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), på baggrund af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ifølge Politiken viser analysen, at 12.700 erhvervselever mangler praktikpladser, og det er først og fremmest inden for hovederhvervene byggeri, industri og privat service, at der ikke er praktikpladser nok.

»Det er rigtig træls, når vi mangler praktikpladser til de unge. Det går ikke. Vi har lavet aftaler med arbejdsmarkedets parter om at skaffe flere praktikpladser. Om det virker på sigt, kan jeg ikke sige, men de her virksomheder må simpelthen tage et ansvar,« siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.

»Virksomhederne må forstå, at det ikke kun er for vores skyld og for samfundets skyld, men for deres egen skyld, at de skal oprette praktikpladserne. Har vi ikke nogen, der er uddannet, kan de jo ikke tjene penge fremover,« siger Leif Lahn Jensen.

Ligesom Enhedslistens fungerende uddannelsesordfører, Per Clausen (Ø), finder han det »hyklerisk«, at virksomhederne på den ene side taler om en truende mangel på arbejdskraft, når de på den anden side ikke opretter det nødvendige antal pladser til de kommende håndværkere og salgsassistenter.

Spørgsmål: Men er det pisk eller gulerod, der skal til for at få nok praktikpladser?

»Vi har prøvet med gulerødder i form af tilskud til praktikpladser. Det gav ikke så mange, som vi gerne ville. Jeg tror mere på sociale klausuler hos kommunerne, så de stiller krav om praktikpladser, når de sender opgaver i udbud,« siger Leif Lahn Jensen og nævner, at eksempelvis Aarhus Kommune har haft succes med at gå den vej.

»Og så må vi prøve at appellere til arbejdsgivernes sunde fornuft og sige: Prøv at høre her, venner, vi skal løfte det her sammen,« siger Leif Lahn Jensen.