S afviser flere restriktioner mod vandpiber

Stadig flere unge ryger vandpibe, men ifølge Socialdemokraterne sundhedsordfører er konsekvenserne endnu for ukendte til, at man skal skride ind med kampagner og restriktioner.

ARKIVFOTO af vandpibe i Kongens Have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vandpiber er populære blandt danske unge, men en stor del af dem ved ikke, hvor farligt det rent faktisk er.

Det skriver Ugeskrift for Læger mandag, men ifølge Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), er tiden ikke inde til en styrket indsats mod vandpiberygning. Han efterlyser i stedet mere viden om skadevirkningerne.

»Så længe vi ikke ved, om der er en stor skadevirkning eller ej, skal vi lægge os i selen for at få nogle gode forskningsresultater. Vi mangler at få nogle konsekvensvurderinger af, hvor skadeligt det her det er,« siger Flemming Møller Mortensen.

Mere end hver tredje dansker mellem 15 og 19 år har prøvet at ryge vandpibe, og ifølge Ugeskrift for Læger ryger hver syvende danske dreng mellem 16 og 20 år vandpibe regelmæssigt. Brugen af vandpibe har dog konsekvenser i form af større risiko for at få lungesygdomme som KOL og bronkitis.

»Det er en udbredt opfattelse, at det er mindre usundt at ryge vandpibe end at ryge i øvrigt. Det er bare ikke sandt,« skriver Ugeskriftet for Læger.

Dermed bakkes der op om de advarsler, der i flere år har lydt fra Kræftens Bekæmpelse, hvor man ligeledes oplever, at de unge tror, at det er mere skadeligt at ryge cigaretter end at ryge vandpibe, der ofte er forbundet med søde smage og stærke dufte.

Men der er altså brug for mere forskning, inden man sætter ind mod vandpiberne, mener Flemming Møller Mortensen.

»Der er fra socialdemokratisk side ingen tanker om forbud eller restriktioner. Vi bygger vores politiske handlinger på viden, og i den her situation mangler vi stadig den viden,« siger han.

»Men når vi har den, skal vi bruge den rigtigt. Hvis det viser sig, at vandpiberygning ikke er særlig farligt, så skal det kommunikeres, og hvis det viser sig at have specifikke skadevirkninger, er det det, der skal kommunikeres,« siger S-ordføreren, der helt afviser, at et forbud mod vandpiberygning og vandpibecaféer kan komme på tale.

I Danmark er det forbudt at reklamere for tobak, også tobak til vandpiber, og det er også forbudt at sælge det til personer under 18 år.